Ogórki kanapkowe w musztardzie – najlepszy przepis

Ogórki kanapkowe w musztardzie – najlepszy przepis
Ogórki kanapkowe w musztardzie – najlepszy przepis

Ogórki kanapkowe w musztardzie do słoików na zimę to pyszne przetwory, które sprawdzą się nie tylko na kanapkę, ale również jako  dodatek do obiadu, burgera, koreczków czy sałatki. Są chrupiące, nieco octowe, nieco słodkie, z lekkim posmakiem musztardy.

Do takich pikli najlepsze będą świeże, twarde i niezbyt duże ogórki, dlatego nie kupujcie pierwszych lepszych z marketu. Do zalewy możecie użyć dowolnej musztardy, ja polecam miodową, która dodaje więcej słodyczy, ale jeśli chcecie uzyskać ostrzejszy smak, może to być np. sarepska.

Składniki na ogórki kanapkowe w musztardzie (8 słoików po 0,5 l):

  • 2 kg nieprzerośniętych ogórków gruntowych
  • 1 litr wody (4 szklanki po 250 ml)
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%
  • 3 płaskie łyżki soli niejodowanej
  • 1 i 1/3 szklanki cukru (280 g)
  • słoiczek musztardy miodowej (180 ml)
  • po łyżce liści laurowych, ziarna ziela angielskiego i gorczycy

 

Przygotowanie

Składniki na zalewę czyli wodę, ocet, cukier, sól i musztardę (opcjonalnie można jeszcze dodać dużą szczyptę kurkumy, aby uzyskać bardziej żółty kolor zalewy) przekładamy do garnka, mieszamy i podgrzewamy do momentu, aż będzie mocno gorąca, prawie wrząca. Odstawiamy do wystudzenia.

Ogórki myjemy dokładnie, odcinamy im końcówki i kroimy wzdłuż na dość cienkie plastry. Ogórki układamy ciasno w pozycji pionowej w wyparzonych wcześniej słoikach. Do każdego słoika wsypujemy po kilka ziaren ziela angielskiego, liście laurowe i gorczycę. Wlewamy zalewę (nie musi być całkowicie zimna) tak, aby całkowicie przykryć ogórki. Słoiki mocno zakręcamy i pasteryzujemy.

Pasteryzacja

W tradycyjny sposób w garnku, słoiki gotujemy około 4-5 minut. Ja jednak wolę pasteryzować ogórki „na sucho” czyli w piekarniku. Jest to prosty i szybki sposób.

Słoiki przekładam na blaszkę, tak by się nie stykały i wkładam do zimnego piekarnika. Nastawiam temperaturę na 120 C i pasteryzuję przez 20 minut w trybie góra-dół od momentu, kiedy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę. Następnie wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i pozostawiam do przestygnięcia. Kiedy słoiki będą chłodne, nakrętki dokręcam, aby na pewno nic z nich nie wyciekało i słoiki odwracam do góry dnem na około 12 h. Po tym czasie odkładam w chłodne miejsce.

Ogórki kanapkowe w musztardzie – najlepszy przepis
Ogórki kanapkowe w musztardzie – najlepszy przepis

 

Zobacz inne przepisy na przetwory z ogórków:

Ogórki w ketchupie – ogórki na zimę

Sałatka z ogórków w plastrach i cebuli – przetwory na zimę

Ogórki na ostro – ogórki do słoików z chili

Sałatka ogórkowa z curry – niezawodny przepis na ogórki do słoików

Ogórki w zalewie gyros – do słoików na zimę