Sałatka Szwagra z ogórków i marchewki – na zimę do słoików

Sałatka Szwagra z ogórków i marchewki – na zimę do słoików
Sałatka Szwagra z ogórków i marchewki – na zimę do słoików

Sałatka Szwagra z ogórków i marchewki to pyszny pomysł na przetwory, którymi można się cieszyć w zimowe ponure dni. Nie kupuję wtedy ogórków, gdyż zupełnie nie mają smaku, a taka sałatka będzie w sam raz do obiadu, burgera czy kanapek.

Z pewnością przypadnie do gustu męskiej części rodziny, gdyż zauważyłam, że to częściej mężczyźni lubią ostre smaki. Sałatka ta jest dla mnie dość ostra, ale do zniesienia. Jeśli lubicie łagodniejsze smaki, tylko z lekko ostrą nutą, dodajcie połowę mniej chili.

Składniki na sałatkę Szwagra z ogórków i marchewki (6 słoików po 0,5 l):

  • 1,5 kg ogórków gruntowych
  • 0,5 kg marchewki
  • 0,5 kg cebuli
  • 2 łyżki soli niejodowanej

 

Zalewa:

  • 1,5 szklanki wody (szklanka 250 ml)
  • 0,5 szklanki octu 10%
  • 0,5 szklanki cukru (100 g)
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 płaska łyżeczka chili (pieprz cayenne)
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego

 

Przygotowanie

Wszystkie warzywa myjemy dokładnie. Cebulę i marchew obieramy. Marchew ścieramy na tarce o średnich oczkach. Cebulę kroimy w piórka. Ogórkom odcinamy końcówki i kroimy na dość cienkie plastry. Warzywa przekładamy do jednej miski, posypujemy solą i mieszamy je dokładnie ze sobą, lekko ugniatając ręką. Odstawiamy na godzinę.

W tym czasie przygotowujemy zalewę. Wszystkie składniki przekładamy do garnka i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Zalewę odstawiamy do wystudzenia.

Po godzinie do sałatki wlewamy chłodną (nie musi być całkowicie zimna) zalewą. Mieszamy dokładnie. Sałatkę przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików do 2/3 wysokości. Do słoików wlewamy również całą zalewę, która ewentualnie pozostała w misce po warzywach. Słoikom wycieramy ranty, aby były czyste i suche i zakręcamy je.

 

Pasteryzacja

Słoiki pasteryzujemy. W tradycyjny sposób w garnku, gotujemy je około 4-5 minut. Ja wolę pasteryzować sałatkę „na sucho” czyli w piekarniku. Jest to prosty sposób i szybki sposób.

Słoiki przekładam na blaszkę, tak by się nie stykały i wkładam do zimnego piekarnika. Nastawiam temperaturę na 120 C i pasteryzuję przez 20 minut w trybie góra-dół od momentu, kiedy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę. Następnie wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i pozostawiam do przestygnięcia. Kiedy słoiki będą chłodne, nakrętki dokręcam, aby na pewno nic z nich nie wyciekało i słoiki odwracam do góry dnem na około 12 h.

Jeśli zdarzy się, że któraś nakrętka nie „zassie”, słoik można włożyć do lodówki na kilka godzin, wtedy nakrętka powinna zrobić się wklęsła.

Sałatka Szwagra z ogórków i marchewki – na zimę do słoików
Sałatka Szwagra z ogórków i marchewki – na zimę do słoików

 

Zobacz inne przepisy na przetwory z ogórków:

Ogórki w plastrach – mizeria do słoików

Sałatka ogórkowa z curry – niezawodny przepis na ogórki do słoików

Ogórki kanapkowe z curry – do słoików na zimę

Sałatka wójtowej z ogórków – ogórki na zimę do słoików

Ogórki w zalewie gyros – do słoików na zimę