Tort Pastelowy to pyszny, leciutki, rozpływający się w ustach deser, idealny na lato. Składa się z biszkoptu, trzykolorowej pianki na bazie mleka i truskawek w galaretce. Prawdziwe niebo w gębie! A do tego prezentuje się wyjątkowo i od razu przyciąga wzrok.
Jest nieco czasochłonny, gdyż trzeba pilnować czasu i każdą warstwę wylewać osobno, ale za to efekt końcowy jest tego wart, gdyż z pewnością zrobi wrażenie na gościach i domownikach.
Składniki na Tort Pastelowy:
Biszkopt:
- 3 jajka rozmiar L
- 80 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (3/4 szklanki)
- 60 g cukru (5 łyżek)
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Pianka:
- 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego (light – 4%)
- 3 opakowania galaretek o różnych kolorach (dałam wiśniową, cytrynową i kiwi)
- 3 razy po 2/3 szklanki wody (3 x 180 ml)
Dodatkowo:
- 200 g truskawek
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- 400 ml wody
- poncz do ciasta: woda wymieszana z sokiem z cytryny
Przygotowanie
Biszkopt:
Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 8-10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę wylewamy na blaszkę (np. tortownicę o średnicy 28 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i posypujemy bułką tartą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 15 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Pianka:
Galaretki rozpuszczamy w osobnych miseczkach w gorącej wodzie (w odstępach około 10 minut). Odstawiamy do przestudzenia. Schłodzone mleko dzielimy na 3 części. Jedną z nich ubijamy na najwyższych obrotach miksera przez kilka minut na pianę. Do niej wlewamy schłodzoną, ale jeszcze płynną galaretkę i jeszcze chwilę miksujemy.
Biszkopt wkładamy z powrotem do blaszki, nasączamy ponczem i wylewamy na niego piankę. Ciasto wkładamy do lodówki na 10 minut. Po tym czasie wylewamy kolejną piankę o innym kolorze, a po 10 minutach ostatnią. I znowu tort wkładamy do lodówki.
Truskawki myjemy i kroimy w plastry. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy, aż zacznie tężeć. Truskawki układamy na ostatniej warstwie pianki, na nie ostrożnie wylewamy tężejącą galaretkę. Tort z powrotem wkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę.
Zobacz inne przepisy na lekkie ciasta na lato:
Ciasto Owocowy Obłoczek – leciutki deser idealny na upały
Pianka na biszkopcie – pyszne ciasto piankowe z galaretką
Ciasto Homuś z borówkami – pyszny deser bez pieczenia
Tęczowy sernik na zimno – super lekki (175 kcal)
Lekki galaretkowiec na jogurcie (146 kcal)
Zostaw odpowiedź