Wafle z mlekiem w proszku to pyszny i szybki do przygotowania klasyczny deser, który sprawdzi się na każdą okazję. Można je wziąć ze sobą do szkoły czy na wycieczkę, podać na imprezie czy do popołudniowej kawy. Dzieci za nimi przepadają.
Przekładane kakaowe andruty robi się niezwykle prosto i nie sprawią trudności, nawet komuś kto nigdy do kuchni nie zagląda. Wychodzą za to smacznie, chrupiące i nie za słodkie.
Składniki na wafle z mlekiem w proszku:
- 1 opakowanie wafli kwadratowych (około 170 g)
- 2 szklanki mleka w proszku (120 g)
- 1/2 szklanki mleka 1,5% (125 ml)
- 3 czubate łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru (150 g)
- kostka masła (200 g)
Przygotowanie
Do rondelka przekładamy mleko, kakao, cukier i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość podgrzewamy na małym ogniu, aż masło się rozpuści. Nie doprowadzamy do wrzenia. Rondel zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
Do zimnej masy dodajemy mleko w proszku i mieszamy, najlepiej za pomocą miksera, do uzyskania jednolitej masy bez grudek.
Masę rozsmarowujemy nożem na pierwszym waflu, tak aby cienka warstwa pokrywała równomiernie cały wafel. Na każdy posmarowany blat, układamy kolejny i lekko dociskamy. Czynność powtarzamy, aż skończą się wafle. Ostatniego oczywiście nie smarujemy masą.
Gotowy wafel zawijamy w folię spożywczą lub papier śniadaniowy i przyciskamy od góry np. książkami albo drewnianą deską do krojenia, na której stawiamy garnek z wodą.
Wafel pozostawiamy przyciśnięty na kilka godzin (minimum 2), następnie kroimy go ostrym nożem w trójkąty, kwadraty lub prostokąty, wedle upodobań. Można je przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez kilka dni, nie stracą chrupkości.
Zobacz inne przepisy na szybkie desery:
Ciastka francuskie z kremem budyniowym
Błyskawiczne ciasteczka serowe – w sam raz do kawy
Rurki z ciasta francuskiego z kremem orzechowym – przepyszny smakołyk
Ciasteczka owsiane z rodzynkami
Amoniaczki – przepis na domowe ciasteczka
Zostaw odpowiedź