Ciasto Poselskie, które swoim wyglądem imituje sernik królewski jest bardzo smaczne, choć nie ma w nim grama sera. Składa się z kakaowego kruchego ciasta, śliwek (nie są obowiązkowym składnikiem) i pianki grysikowej. Jest tak pyszne, że nie można się od niego oderwać i od razu sięga po kolejny kawałek.
Świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystościach, gdyż jest wysokie, podzielne i nie ma problemu z jego krojeniem. Ponadto może długo postać w temperaturze pokojowej i nic się z nim nie dzieje.
Składniki na ciasto Poselskie:
Kruche ciasto:
- 5 żółtek
- 320 g mąki pszennej typ 500 (2 i 2/3 szklanki)
- 150 g cukru (2/3 szklanki)
- 200 g masła (zimnego)
- 100 g smalcu (zimnego)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- czubata łyżka kakao
Masa grysikowa:
- 5 białek
- 360 g śmietany 18%
- szczypta soli
- 180 g cukru
- 130 g kaszy manny (3/4 szklanki)
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
Dodatkowo:
- 400 g śliwek
Jak przygotować ciasto Poselskie ? Opis przygotowania krok po kroku
Kruche ciasto
Masło i smalec prosto z lodówki posiekaj drobno nożem lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do miski przełóż mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, dodaj żółtka jajek oraz masło i smalec. Ręcznie albo za pomocą robota z hakiem wyrób jednolite ciasto. Wyrabiaj tylko do momentu połączenia się składników i powstania jednolitej bryły, gdyż kruche ciasto nie lubi długiego ugniatania. Ciasto podziel na dwie części w stosunku 1/3 i 2/3. Obie zawiń w folię aluminiową. Mniejszą włóż do zamrażalnika, a większą do lodówki na około godzinę.
Następnie ciastem z lodówki wylep dno blaszki do pieczenia (moja ma wymiary 24×24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ja kroję ciasto nożem na plastry, które układam na blaszce, następnie ręką doklejam ubytki.
Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 10 minut.
Masa grysikowa
W czasie kiedy dno ciasta będzie się podpiekało, przygotuj masę. Białka (będące w temperaturze pokojowej) ubij na najwyższych obrotach miksera ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Następnie zmniejsz obroty miksera i wsyp powoli kaszę manną oraz proszek budyniowy. Na koniec dodawaj po łyżce śmietany. Miksuj do połączenia się składników.
Pieczenie ciasta
Masę grysikową wyłóż na podpieczony spód i wyrównaj. Śliwki umyj i pokrój na ćwiartki, a małe na pół. Pozbądź się pestek. Owoce układaj na masie grysikowej, skórką do dołu. Kruche ciasto z zamrażalnika zetrzyj na tarce i posyp nim wierzch.
Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz w trybie góra-dół przez około 45 minut. Następnie ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Zostaw odpowiedź