Roladki drobiowe w boczku wypełnione mozzarellą i suszonymi pomidorami to bardzo smaczny pomysł na mięso do obiadu czy ciepłe danie na imprezie. Wychodzą pyszne, soczyste i mięciutkie. Posmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Roladki są bardzo uniwersalne i można podać z różnymi dodatkami, w zależności co lubimy. Mogą to być frytki, gotowane ziemniaki, kluski śląskie, kasza czy ryż. Również wybór surówki to kwestia otwarta, sprawdzą się zarówno buraczki na ciepło, mizeria, surówka z kiszonej kapusty czy coleslaw.
Składniki na roladki drobiowe w boczku (4 sztuki):
- 400 g piersi z indyka (z kurczaka też mogą być) + czosnek suszony, sól, pieprz czarny, cząber suszony
- 100 g suszonych pomidorów
- kulka sera mozzarella
- około 2 łyżki ulubionej musztardy (dałam sarepską)
- 100 g plastrów boczku wędzonego
Jak przygotować roladki drobiowe w boczku? Opis krok po kroku
Pierś z indyka pokrój w plastry o grubości około 1,5 cm. Możesz również wykorzystać gotowe „sznycle z indyka”, które można zakupić w marketach. Jeśli masz piersi z kurczaka, to przekrój je wzdłuż na pół. Następnie mięso rozbij lekko tłuczkiem i obsyp z obu stron przyprawami i ziołami. Do mięsa dodałam cząber suszony, ale mogą to być inne zioła, które lubisz, np. tymianek, oregano czy bazylia. Mięso odstaw przynajmniej na 15 minut do lodówki.
Suszone pomidory i mozzarellę odsącz z zalewy. Oba składniki pokrój w paski. Plastry mięsa posmaruj z jednej strony musztardą i ułóż paski mozzarelli i pomidorów. Zwiń rolady, następnie owiń je boczkiem.
Rolady przełóż do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piersi z indyka piecz przez około 50 minut pod przykryciem (z kurczaka można nieco krócej) w trybie góra-dół, następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 10 minut, aby boczek ładnie się zarumienił.
Zostaw odpowiedź