Boczek pieczony w piekarniku w formie rolady w aromatycznej marynacie musztardowej to prawdziwy rarytas, który można przygotować zarówno na co dzień, jak i na wszelkiego rodzaju okazje i święta, gdyż z pewnością będzie rozchwytywany na desce z wędlinami.
Jaki boczek wybrać do pieczenia?
Przed kupieniem boczku, najpierw obejrzyj go dokładnie. Jeśli chcesz go zwinąć w roladę, najlepiej wybrać w miarę płaski, ale szeroki kawałek. Zwróć uwagę, czy nie jest zbyt tłusty. Najlepiej, aby mięso było przeplatane cienkimi warstwami tłuszczu, a nie odwrotnie.
Składniki na boczek pieczony w piekarniku:
- około 1.5 kg boczku surowego
- 1 łyżka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka majeranku
- 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1 łyżka jerozolimskiej (można dać inną ulubioną, albo 2 łyżki sarepskiej)
- łyżeczka przyprawy czosnek staropolski
- łyżeczka cebuli granulowanej
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka oleju
Jak przygotować boczek pieczony w piekarniku? Opis krok po kroku
Boczek umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem odetnij skórę, zostawiając pasek tłuszczu. Mięso przełóż na drugą stronę, aby strona z odkrojoną skórą, spoczywała na blacie czy desce do krojenia.. Wszystkie składniki na marynatę przełóż do jednej miski i wymieszaj ze sobą. Połową marynaty nasmaruj dokładnie wierzch boczku. Mięso zwiń w rulon, tak, aby część z marynatą była w środku. Boczek ciasno obwiąż sznurkiem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Resztę marynaty rozprowadź po całej powierzchni rolady. Naczynie żaroodporne przykryj i odstaw do lodówki przynajmniej na 12 godzin. Mięso można marynować do około 48 godzin.
Na około 30 minut przed pieczeniem wyjmij naczynie z mięsem z lodówki. Rozgrzej piekarnik do 180 C w trybie termoobiegu i włóż naczynie żaroodporne. Boczek piecz przez około 1,5 godziny pod przykryciem.
Po tym czasie wyjmij z piekarnika, odkryj pokrywkę i odstaw do wystudzenia.
Zostaw odpowiedź