Soczysta pieczeń z mięsa mielonego z żurawiną i camembertem jest pyszna i błyskawiczna do zrobienia, a do tego bardzo uniwersalna, gdyż można podawać ją na ciepło do obiadu lub na zimno jako wędlinę np. na kanapki. Mięsko wychodzi bardzo smaczne, delikatne, mięciutkie i nie za suche, z lekko słodką nutą za sprawą żurawiny. Świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień jak i na święta czy inne uroczystości.
Do przygotowania pieczeni użyłam po pół kilo mięsa z indyka i wieprzowego i takie połączenie wydaje mi się najlepsze, ale możecie również wykorzystać tylko mięso wieprzowe lub drobiowe, albo wymieszać je z wołowym.
Składniki na soczystą pieczeń z mięsa mielonego:
- 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 0,5 kg mięsa mielonego z udźca indyka
- 2 jajka
- 60 g bułki tartej (0,5 szklanki)
- 150 ml mleka
- 70 g suszonej żurawiny (pół szklanki)
- 120 g sera camembert
- tymianek, majeranek, słodka papryka, czosnek staropolski, sól, pieprz
Przygotowanie
Bułkę tartą wymieszaj z mlekiem i odstaw na pięć minut. Camemberta pokrój w kostkę. Następnie do dużej miski włóż oba mięsa mielone, wbij jajka, dodaj bułkę tartą z mlekiem i przyprawy. Całość wyrabiaj ręką na jednolitą masę. Kiedy będzie lekko kleić się do dłoni, dodaj żurawinę i camemberta. Całość mieszaj jeszcze przez chwilę.
Masę mięsną przełóż do keksówki (moja ma wymiary 10,5 na 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch. Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez około 45 minut z termoobiegiem.
Pieczeń możesz podawać na ciepło od razu po upieczeniu lub wystudzić ją i przechowywać w lodówce.
Zobacz inne przepisy na pieczeń:
Pieczeń z mięsa wieprzowego i warzyw
Pieczeń z pieczarkami i serem żółtym
Rolada gyros z mięsa mielonego – pyszna pieczeń na obiad i do kanapek
Pieczeń z mięsa mielonego z sosem koperkowym
Soczysta pieczeń drobiowa do chleba
Zostaw odpowiedź