Zupa porowa z boczkiem i ziemniakami jest bardzo smaczna, aromatyczna i sycąca, a robi się ją w około pół godziny. Świetnie sprawdzi się na szybki i niewymagający wiele pracy obiad dla całej rodziny, zwłaszcza w chłodne jesienne czy zimowe dni. Jeśli macie ochotę na szybką, domową zupę bez żadnych udziwnień, to z pewnością przepis dla was.
Zupę z porem można podać jako samodzielne danie, a jeśli chcecie, żeby była jeszcze bardziej sycąca, możecie dołożyć do niej pieczywo albo grzanki z serem.
Składniki na zupę porowa z boczkiem i ziemniakami:
- 1 duży por
- 200 g boczku wędzonego
- szklanka włoszczyzny (gotowa mrożonka Włoszczyzna Paski)
- 400 g ziemniaków
- 50 ml śmietanki 30%
- 1,5 l wody
- sól, pieprz, przyprawa czosnek staropolski, cebula granulowana
- łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w grubą kostkę. Przełóż je do garnka, zalej około 1,5 litra wody, dodaj 1/3 łyżeczki soli i gotuj na małym ogniu, aż zaczną się robić miękkie.
W międzyczasie z boczku odkrój skórę, pokrój go w kostkę i podsmaż na suchej patelni na lekko złoty kolor. Białą część pora umyj dokładnie, pokrój w półplasterki i smaż na oleju razem z włoszczyzną, aż warzywa będą miękkie. Uważaj, żeby por się nie przypalił i nie zbrązowiał.
Boczek i warzywa wrzuć do gotującej się wody z ziemniakami. Całość gotuj, aż ziemniaki będą miękkie, ale nie rozpadające się. Pod koniec gotowania wlej śmietankę i dodaj po dużej szczypcie soli i pieprzu, oraz po około pół łyżeczki cebuli granulowanej i czosnku staropolskiego. Zupę pomieszaj, skosztuj i ewentualnie jeszcze raz dopraw do smaku.
Przed podaniem zupę możesz posypać szczypiorkiem, posiekanym porem czy natką pietruszki.
Zobacz inne przepisy na szybkie zupy:
Zupa ogórkowa bez mięsa – szybki przepis
Szybka zupa grzybowa z mrożonych grzybów – prosty przepis na jesienną zupę
Zupa cebulowa – przepis na pyszną i szybką zupę
Serowa zupa kalafiorowa – prosty przepis na nietypową zupę
Zupa porowa z pieczarkami
Zostaw odpowiedź