Paluchy czosnkowe z ciasta francuskiego to błyskawiczna do zrobienia i bardzo smaczna przekąska, która świetnie sprawdzi się na imprezowym stole. Można je podać zarówno „na sucho”, jak i z jakimś dipem np. z suszonych pomidorów.
Z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy, nawet osoba nieobeznana w kuchni, ponadto robi się je w kilka minut, potem wystarczy upiec w piekarniku i gotowe. Łatwość przygotowania i pyszny smak, tworzy z nich idealną przekąskę. Jeśli macie kilku gości, nawet się nie zastanawiajcie, tylko od razu przygotujcie je z podwójnej porcji.
Składniki na paluchy czosnkowe z ciasta francuskiego:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g sera feta
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka ziół prowansalskich
- pół łyżeczki bazylii
- 1 jajko
Przygotowanie
Ciasto francuskie rozwiń na blacie. Posmaruj je połową roztrzepanego widelcem jajka. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i rozsmaruj równomiernie na cieście. Ciasto posyp również ziołami prowansalskim, bazylią i pokruszoną na bardzo małe kawałki fetą.
Ciasto złóż na pół, równoległe do dłuższego boku. Delikatnie je rozwałkuj, dociskając obie części do siebie. Ciasto pokrój nożem na około 3 cm paski. Każdy pasek skręć kilka razy, tworząc spiralę i ułóż w odstępach na dużej blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Paluchy posmaruj resztą roztrzepanego jajka.
Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 220 C i piecz przez około 20 minut (aż się zarumienią) a trybie góra-dół. Po upieczeniu paluszki wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzania.
Zobacz inne przepisy na przekąski z ciasta francuskiego:
Rurki z pastą z tuńczyka – szybka przekąska na każdą okazję
Błyskawiczne paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Zapiekanki z ciasta francuskiego a la pizza
Sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem
Wiejskie pizzerinki z ciasta francuskiego – proste i pyszne przekąski
Zostaw odpowiedź