Sernik bez użycia miksera. Prosty przepis, który zawsze wychodzi

Sernik bez użycia miksera. Prosty przepis, który zawsze wychodzi
Sernik bez użycia miksera. Prosty przepis, który zawsze wychodzi

Sernik bez użycia miksera na ciasteczkowym spodzie i z czekoladową pianką na wierzchu to ciasto, któremu trudno się oprzeć. Wygląda i smakuje obłędnie. A do tego każdy, nawet osoba nieobeznana w kuchni, poradzi sobie z jego przygotowaniem. Taki serniczek sprawdzi się na każdą okazję, jak i bez okazji, to popołudniowej kawy.

Przepis jest szybki i prosty, nie trzeba ubijać jajek czy białek jak to się robi w większości receptur, a sernik i tak ładnie wyrasta. Wychodzi puszysty, delikatny i wilgotny. Nie trzeba się przejmować jeśli podczas pieczenia pęknie, czy potem trochę opadnie, gdyż wszelkie niedoskonałości zasłoni czekoladowa pianka.

Składniki na sernik bez użycia miksera:

  • 1 kg sera na sernik z wiaderka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (każdy po 40 g)
  • 3/4 szklanki cukru (180 g)
  • 4 jajka rozmiar M
  • 80 g masła (4 łyżki)
  • 80 ml oleju (8 łyżek)
  • łyżka ekstraktu migdałowego

     

    Spód:

  • 150 g herbatników kakaowych
  • 100 g masła

     

    Pianka czekoladowa:

  • 3 łyżki masła czekoladowego
  • 250 g mascarpone
  • 200 g jogurtu greckiego
  • opakowanie galaretki cytrynowej
  • 200 ml wody
  • 100 g gorzkiej czekolady do posypania

 

Przygotowanie

Rozpocznij od przygotowania spodu do sernika. Herbatniki zmiksuj blenderem na drobne kawałki i wymieszaj dokładnie z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną masę przełóż na blaszkę (moja ma wymiary 24×24 cm) i dociśnij łyżką. Blaszkę włóż do zamrażalnika na około 10-15 minut.

Teraz możesz przygotować sernik. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc jajka i ser wyjmij wcześniej z lodówki. Do dużej miski wbij jajka, dodaj cukier i mieszaj wszystko przez chwilę energicznie trzepaczką. Do jajek dodaj ser z wiaderka i proszek budyniowy, całość wymieszaj. Na koniec dodaj rozpuszczone i przestudzone masło oraz olej. Masę mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.

Masę serową wylej na wyjętą z zamrażalnika blaszkę ze spodem. Wyrównaj wierzch. Sernik włóż do piekarnika nagrzanego do 160 C i piecz przez około 1h 20 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Po upieczeniu boki sernika okrój nożem od papieru do pieczenia, uchyl lekko drzwiczki piekarnika i zostaw w nim sernik na około godzinę. Po tym czasie ciasto wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia.

Przygotuj krem czekoladowy na wierzch. Galaretkę rozpuść w 200 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia.

Jogurt, serek mascarpone, masło czekoladowe i zimną, ale jeszcze płynną galaretkę wymieszaj ze sobą za pomocą trzepaczki, do połączenia się składników. Masę odstaw na około 20 minut do lodówki, aby lekko stężała. Po tym czasie wyłóż ją na wierzch ostudzonego sernika, Wierzch posyp startą na tarce lub rozdrobioną w blenderze czekoladą. Ciasto włóż do lodówki na 2-3 godziny.

Sernik bez użycia miksera. Prosty przepis, który zawsze wychodzi
Sernik bez użycia miksera. Prosty przepis, który zawsze wychodzi

 

Zobacz inne przepisy na sernik:

Sernik z mlekiem w proszku – niezwykle puszysty i delikatny

Puszysty sernik na herbatnikach – prosty i szybki przepis

Sernik na kruchym spodzie z orzechami i kruszonką – sprawdzony przepis

Ciasto Makowa Fantazja – sernik gotowany na makowym biszkopcie

Domowy sernik z wiaderka – prosty i szybki przepis