Wegetariańskie

Kolorowe grzanki z jajkiem – pyszny pomysł na kolację

Kolorowe grzanki z jajkiem na twardo, serem żółtym i warzywami to prosty przepis na bardzo smaczne kanapeczki podpieczone w piekarniku, które rozchodzą się w mgnieniu oka. Jeśli planujecie podać je na imprezie, proponuję od razu zrobić z podwójnej porcji, gdyż z pewnością szybko znikną.

Do grzanek można dodać również jakąś wędlinę, jeśli tylko macie ochotę, ja tym razem wolałam wersję wegetariańską.

 

Składniki na kolorowe grzanki z jajkiem (około 2 porcje):

  • bułka wrocławska lub bagietka
  • pomidor
  • garść rukoli
  • 5-6 dużych pieczarek + łyżeczka oleju
  • garść oliwek zielonych
  • 3 jajka rozmiar L
  • 150 g sera żółtego
  • 2 łyżki masła
  • duży ząbek czosnku
  • sól, pieprz, ostra papryka

     

Przygotowanie

Masło wyjmij wcześniej z lodówki, aby było miękkie i wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, około pół łyżeczki soli i szczyptą pieprzu.

Jajka ugotuj na twardo, czyli około 6-7 minut od momentu kiedy woda zacznie wrzeć. Wystudź je, zalewając zimną wodą po ugotowaniu, następnie obierz i pokrój w plastry.

Pieczarki oczyść, pokrój w dość grube plastry i podsmaż na złoty kolor i rozgrzanym oleju. Pomidora umyj, przekrój na pół i pokrój w plastry, oliwki również pokrój w plastry, ser żółty zetrzyj na tarce.

Bułkę wrocławską lub bagietkę pokrój na kromki grubości około 4 cm. Każdą kromkę posmaruj cieniutką warstwą masła, następnie ułóż na nich plastry jajka, pomidora, oliwek i pieczarek. Na wierzchu ułóż starty ser żółty. Grzanki posyp papryką w proszku.

Kanapeczki przełóż na dużą blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz przez 10 minut z termoobiegiem. Po wyjęciu z piekarnika na każdą grzankę nałóż trochę rukoli. Podawaj od razu.

Kolorowe grzanki z jajkiem – pyszny pomysł na kolację

 

Zobacz inne przepisy na pieczywa na ciepło:

Zapiekanki Caprese – pyszne grzanki w kilka minut

Bułki zapiekane w piekarniku – przepyszny i tani przepis

Tosty z patelni – pyszne i tanie kanapki na ciepło z cebulką

Tosty francuskie z piekarnika – śniadanie na wypasie

Bułki faszerowane mięsem i pieczarkami

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago