Ciasto Kapryśnica to pyszny i efektowny deser, który szczególnie przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom serników. Składa się z ciasteczkowego spodu, gotowanej masy serowej i bitej śmietany na wierzchu. Całość wygląda i smakuje wyśmienicie.
Ciasto jest stosunkowo proste do zrobienia, jedynie trzeba uważać podczas gotowania masy serowej, aby się nie przypaliła i nie miała grudek. Jeśli jednak cały czas będziemy ją energicznie mieszać i gotować na małym ogniu, to nic niepożądanego nie powinno się wydarzyć.
Składniki na ciasto Kapryśnica:
Spód:
- 180 g herbatników kakaowych
- 100g masła
Masa serowa:
- 1 kg twarogu (może być z wiaderka)
- 5 jajek rozmiar M
- 200 g masła
- 180 g cukru (niecała szklanka)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej (75 g)
- 150 ml mleka
- łyżeczka ekstraktu migdałowego lub innego ulubionego
Bita śmietana:
- 400 ml śmietany 30%
- 2 opakowania galaretki np. truskawkowej
- 200 ml wody
- garść płatków migdałów do posypania
Przygotowanie
Spód
Masło rozpuść w rondelku na niewielkim ogniu. Herbatniki rozkrusz np. w rozdrabniaczu do blendera. Herbatniki przełóż do miski, wlej masło (może być ciepłe) i składniki wymieszaj dokładnie ze sobą. Tak przygotowany spód wyłóż na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia (moja ma wymiary 24×24 cm). Wyrównaj i dociśnij łyżką, aby był wszędzie tej samej wysokości.
Blaszkę ze spodem włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 10 minut w trybie góra-dół. Po tym czasie spód odstaw do wystudzenia.
Masa serowa
W dość dużym garnku, na małym ogniu rozpuścić masło, następnie dodaj cukier i podgrzewaj przez chwilę, od czasu do czasu mieszając. Wciąż gotując na małym ogniu dodaj twaróg, jajka i ekstrakt. Całość energicznie mieszaj np. rózgą kuchenną, aż powstanie jednolita masa bez grudek.
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z zimnym mlekiem i wlej do gorącej masy serowej. Masę znowu energicznie mieszaj, aż zacznie bulgotać i zgęstnieje.
Masę serową wylej na blaszkę ze spodem ciasteczkowym i wyrównaj. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Bita śmietana
Galaretki rozpuść w 200 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia.
Śmietanę prosto z lodówki ubij na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Cały czas ubijając, do śmietany wlej cienką stróżką ostudzoną, ale jeszcze płynną galaretkę.
Bitą śmietanę wyłóż na sernik i wyrównaj. Wierzch posyp płatkami migdałów. Ciasto włóż do lodówki na 2-3 godziny.
Zobacz inne przepisy na ciasto z serem z wiaderka:
Sernik bez użycia miksera. Prosty przepis, który zawsze wychodzi
Ciasto Królowa Bona – królewski deser na każdą okazję
Sernik z mlekiem w proszku – niezwykle puszysty i delikatny
Ciasto Pazerniaczek – sernik na zimno, który skusi każdego
Sernik na kruchym spodzie z orzechami i kruszonką – sprawdzony przepis
Super przepisy smaczne ciasta
Bardzo mi się podobają przepisy na ciasta
Czy masa serowa ma mieć konsystencje budyniu?
Tak mniej więcej. Na filmie widać jaka jest konsystencja.