Zupa fasolowa po węgiersku z papryką i pomidorami to pyszny przepis na sycącą, domową zupę, którą można podać na obiad dla całej rodziny. Różni się w smaku od naszej tradycyjnej fasolowej, ale jest równie smaczna i aromatyczna.
Aby przygotować taką zupę, musicie sobie zarezerwować nieco czasu, gdyż nawet namoczona wcześniej fasola i tak dość długo się gotuje. Możecie skrócić ten czas, zamiast suche fasoli dodając taką z puszki, ale moim zdaniem smak jest wtedy gorszy.
Składniki na zupę fasolową po węgiersku (4-5 porcji):
- 400 g fasoli Piękny Jaś
- 300 g kiełbasy podsuszanej typu jałowcowa
- 2 średniej wielkości papryki czerwone
- 1 niewielka papryka zielona
- średniej wielkości marchew
- cebula
- 2 litry bulionu (warzywny lub drobiowy)
- szklanka passaty pomidorowej
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki cukru
- łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka papryki wędzonej, łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego, łyżeczka cząbru
- sól, pieprz
Przygotowanie
Fasolę przełóż do dużej miski i zalej zimną wodą, tak aby wody było 3 razy więcej niż fasoli. Odstaw na około 8-12 godzin. Po tym czasie fasolę odcedź, przełóż do garnka, zalej świeżą wodą, i dodaj pół łyżeczki soli. Gotuj na wolnym ogniu do miękkości, czyli około półtora godziny. W trakcie gotowania, najlepiej sprawdzić po godzinie, czy fasola jest już gotowa. Fasolę odcedź na sicie.
Cebulę pokrój w kosteczkę, papryki w paski, a marchew w plasterki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę i czosnek i smaż przez 3 minuty na małym ogniu. Następnie dodaj papryki i marchew. Warzywa smaż kolejne 3-4 minuty. Mogą być lekko twardawe, ponieważ krótko się smażyły.
Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż krótko na osobnej patelni.
Do garnka wlej bulion, dodaj podsmażone warzywa i gotuj przez około 5 minut. Po tym czasie do garnka dodaj kiełbasę, fasolę, passatę pomidorową, koncentrat, cukier, zioła i przyprawy. Całość wymieszaj i gotuj jeszcze przez 10 minut. Na koniec zupę spróbuj i ewentualnie dopraw jeszcze do smaku.
Zobacz inne przepisy na treściwe zupy:
Grochówka na wędzące – pyszny przepis na domową zupę
Zupa z kurczakiem i makaronem – pyszny pomysł na sycące danie
Zalewajka z pieczarkami i kiełbasą – prosta i sycąca zupa
Zupa ziemniaczana z pieczarkami na wędzące – domowa kartoflanka
Tradycyjna zupa fasolowa – sprawdzony przepis
Zostaw odpowiedź