Babka „Słoneczko” z kajmakiem i aromatem migdałów jest smaczna, puszysta i leciutka. Do tego wygląda bardzo ładnie ze złotym wzorkiem w środku. Świetnie sprawdzi się jako szybkie ciasto do popołudniowej kawki lub jako tradycyjny wielkanocny wypiek.
Po przygotowaniu można ją posypać cukrem pudrem lub oblać polewą przygotowaną z kajmaku i śmietanki i posypać płatkami migdałów.
Składniki na babkę „Słoneczko” z kajmakiem:
Część kajmakowa:
- 100 g mąki pszennej typ 450 lub 500
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 60 g masła
- 30 ml oleju (dałam rzepakowy)
- łyżka cukru
- 120 g masy kajmakowej z puszki
- 3 jajka rozmiar M
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Część migdałowa:
- 100 g mąki pszennej typ 450 lub 500
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 90 g masła
- 50 ml oleju
- 80 g cukru
- 3 jajka rozmiar M
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka ekstraktu migdałowego
Przygotowanie
Jajka należy wyjąć z wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej.
Część kajmakowa
Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia wymieszaj ze sobą. Masło rozpuść w rondelku i wymieszaj z kajmakiem. Odstaw do wystudzenia.
Jajka wbij do miski i ubijaj robotem kuchennym na najwyższych obrotach. Kiedy zaczną robić się jasne i puszyste, dodaj cukier. Ubijaj jeszcze przez kilka minut.
Cały czas ubijając, wlej powoli olej i dodaj masło z kajmakiem. Następnie wsyp mąki i miksuj do połączenia się składników.
Część migdałowa
Przygotuj tak samo jak część kajmakową, tylko pamiętaj o innych proporcjach cukru, oleju i masła. Ekstrakt migdałowy wlej do ciasta razem z olejem i rozpuszczonym masłem.
Pieczenie babki
Ciasto możesz upiec w formie do babki lub keksówce. Ja upiekłam w wyłożonej papierem keksówce o wymiarach (11 na 30 cm).
Na blaszkę nakładaj na przemian po dużej łyżce ciasta kajmakowego i migdałowego. Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 160 i piecz przez około godzinę (do tzw. suchego patyczka) w trybie góra-dół.
Zostaw odpowiedź