Babka „Słoneczko” z kajmakiem – puszyste, dwukolorowe ciacho
Babka „Słoneczko” z kajmakiem i aromatem migdałów jest smaczna, puszysta i leciutka. Do tego wygląda bardzo ładnie ze złotym wzorkiem w środku. Świetnie sprawdzi się jako szybkie ciasto do popołudniowej kawki lub jako tradycyjny wielkanocny wypiek.
Po przygotowaniu można ją posypać cukrem pudrem lub oblać polewą przygotowaną z kajmaku i śmietanki i posypać płatkami migdałów.
Jajka należy wyjąć z wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia wymieszaj ze sobą. Masło rozpuść w rondelku i wymieszaj z kajmakiem. Odstaw do wystudzenia.
Jajka wbij do miski i ubijaj robotem kuchennym na najwyższych obrotach. Kiedy zaczną robić się jasne i puszyste, dodaj cukier. Ubijaj jeszcze przez kilka minut.
Cały czas ubijając, wlej powoli olej i dodaj masło z kajmakiem. Następnie wsyp mąki i miksuj do połączenia się składników.
Przygotuj tak samo jak część kajmakową, tylko pamiętaj o innych proporcjach cukru, oleju i masła. Ekstrakt migdałowy wlej do ciasta razem z olejem i rozpuszczonym masłem.
Ciasto możesz upiec w formie do babki lub keksówce. Ja upiekłam w wyłożonej papierem keksówce o wymiarach (11 na 30 cm).
Na blaszkę nakładaj na przemian po dużej łyżce ciasta kajmakowego i migdałowego. Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 160 i piecz przez około godzinę (do tzw. suchego patyczka) w trybie góra-dół.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…