Makaron z boczkiem i pieczarkami w sosie śmietanowym z dodatkiem natki pietruszki to prawdziwe niebo w gębie! Niby takie proste danie, ale wygląda i smakuje wykwintnie, jak z dobrej restauracji. Świetnie sprawdzi się na sycący obiad lub kolację we dwoje. Zawsze kiedy masz ochotę komuś zaimponować, a jednocześnie szukasz prostego i szybkiego do zrobienia dania, możesz sięgnąć po taki właśnie makaron.
Do przygotowania dania wykorzystałam farfalle czyli kokardki, które bardzo ładnie wyglądają, ale może to być dowolny inny w miarę duży makaron, np. penne świderki czy nawet tagliatelle.
Składniki na makaron z boczkiem i pieczarkami (3 porcje):
- 250 g makaronu farfalle lub innego ulubionego
- 400 g pieczarek
- 250 g boczku wędzonego
- 1 mała cebula
- 200 ml śmietany 30%
- pęczek natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, czyli gotuj 1-2 minuty krócej niż zaleca producent na opakowaniu. Makaron odcedź i odstaw.
Pieczarki pokrój w plasterki, cebulę w kostkę, boczek w paski, a pietruszkę i czosnek drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej pół łyżki oleju, wrzuć pieczarki i smaż na średnim ogniu, aż zaczną nabierać złotego koloru. Pieczarki odstaw i na tą samą patelnię wlej resztę oleju. Wczuć boczek i smaż 2-3 minuty. Następnie dodaj cebulę i czosnek. Całość smaż, aż cebula zacznie się rumienić.
Na patelnię wlej śmietanę, dodaj natkę pietruszki i przyprawy. Duś przez około 7-8 minut, aż śmietana zacznie gęstnieć. Na koniec dodaj makaron i podsmażone pieczarki. Całość wymieszaj i przełóż na talerze.
Zobacz inne przepisy na dania z makaronem:
Makaron z kurczakiem, brokułem i suszonymi pomidorami
Patelnia Gondoliera – pulpety z makaronem w sosie pomidorowym
Makaron z boczkiem i warzywami w sosie śmietanowym
Kociołek chłopski z makaronem – obiad jednogarnkowy
Makaron z szynką i brokułem w sosie serowym
Zostaw odpowiedź