Schab w sosie chrzanowym wychodzi wyjątkowo mięciutki, delikatny i soczysty. Świetnie sprawdzi się na obiad, zarówno taki świąteczny, jak i codzienny. Można go podać w towarzystwie gniecionych ziemniaczków z tego przepisu i ulubionej surówki, np. z buraków. Taki zestaw to prawdziwie królewska uczta, która wasze podbije kubki smakowe. Jest jednocześnie domowo i smacznie, ale również wykwitnie.
Taki schab jest smaczny również na drugi lub trzeci dzień po przygotowaniu i można go bezproblemowo odgrzać w mikrofalówce lub na patelni. Można od razu przygotować większą porcję i mieć obiad na dwa dni.
Składniki na schab w sosie chrzanowym (4 porcje):
- 500 g schabu bez kości
- około pół szklanki mrożonki Włoszczyzna Paski lub pokrojonych warzyw np. (marchewka, pietruszka, seler, por) z rosołu lub surowych
- 1,5 szklanki bulionu
- 200 ml śmietany 30%
- łyżeczka mąki pszennej
- 2 łyżki chrzanu tartego ze słoiczka
- mały pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie
Schab umyj i pokrój w plastry grubości około 2cm. Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju i ułóż plastry schabu. Smaż je po około 3 minuty z obu stron na średniej mocy palnika. Następnie na patelnię wlej szklankę bulionu, zmniejsz moc palnika i duś mięso pod przykryciem przez około 45 minut. W połowie duszenia plastry schabu obróć na drugą stronę.
Po tym czasie na patelnię dodaj mrożone warzywa i wlej pół szklanki bulionu. Duś jeszcze 15 minut już bez przykrycia. Następnie wlej śmietanę wymieszaną z chrzanem i mąką, dodaj sól i pieprz. Całość wymieszaj i gotuj jeszcze przez 10 minut. Na koniec natkę pietruszki drobno posiekaj i posyp nią mięso z sosem.
Zostaw odpowiedź