Kurczak po grecku – znana potrawa w nowej odsłonie
Kurczak po grecku to pyszna alternatywa dla tej znanej potrawy, którą robi się z rybą. Panierowane kawałki piersi z kurczaka z warzywami w sosie pomidorowym zawsze wszystkim smakują. Wyobraźcie sobie zdziwienie gości, kiedy sięgają po rybę po grecku na imprezie i dopiero kiedy skosztują, orientują się, że coś jest nie tak.
Takiego kurczaka można podać na zimno na kolację czy imprezę, ale również podgrzać w mikrofalówce. W towarzystwie frytek będzie stanowić wtedy pyszne danie na obiad.
Piersi pokrój na niezbyt duże plastry i lekko rozbij tłuczkiem. Posyp je solą i pieprzem. Obtocz najpierw w mące, potem w rozbełtanym jajku, na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju, ułóż kawałki kurczaka i smaż je z obu stron na złoty kolor. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Marchew, pietruszkę i selera obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pora i cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju wrzuć cebulę i smaż przez chwilkę. Potem dodaj resztę warzyw i smaż przez kilka minut na wolnym ogniu. Następnie wlej wodę wymieszaną z passatą pomidorową, ziele angielskie i liście laurowe. Całość duś, aż wszystkie warzywa będą miękkie, a nadmiar wody odparuje. Dodaj cukier, przecier pomidorowy, sok z cytryny. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Całość wymieszaj i duś jeszcze przez 3-4 minuty.
W misce układaj warzywa na zmianę z usmażonym kurczakiem. Ostatnią warstwę powinny tworzyć warzywa. Potrawę odstaw do wystudzenia, następnie włóż do lodówki przynajmniej na kilka godzin.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…