Ciasto Podchmielony Wujcio to przepyszny wypiek o śmiesznej nazwie. Sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystościach i imprezach, gdyż jest wysoki, podzielny, ładnie wygląda i świetnie smakuje. Uwaga, tylko dla dorosłych! Wchodzi do niego cała szklanka likieru jajecznego, więc smak alkoholu jest dość wyraźnie wyczuwalny.
Jeśli lubicie ciasta z dodatkiem alkoholu, to z pewnością wam przypadnie do gustu. Biszkopt jest mięciutki i puszysty, krem na bazie bitej śmietany lekki i wyrazisty, a dodatek gorzkiej czekolady, orzechów i migdałów na wierzchu świetnie dopełnia całość.
Składniki na ciasto Podchmielony Wujcio:
Biszkopt:
- 4 jajka rozmiar L
- 120 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (około 3/4 szklanki)
- 40 g mąki ziemniaczanej (2 płaskie łyżki)
- 150 g cukru (3/4 szklanki)
- łyżka oleju
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka kakao
Krem adwokatowy:
- 400 ml śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml ajerkoniaku (likier jajeczny)
- 6 łyżeczek żelatyny
- 150 ml mleka
Dodatkowo: około 80 ml ajerkoniaku do nasączenia ciasta, około 80 g okrągłych biszkoptów
Na polewę: 100 g gorzkiej czekolady, 80 ml mleka, łyżka płatków migdałów, 3 łyżki orzechów włoskich
Przygotowanie
Biszkopt
Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je z lodówki na kilka godzin przed przygotowaniem.
Jajka wbij do miski i ubijaj na najwyższych obrotach miksera przez kilka minut, aż zrobią się jasne, puszyste i zwiększą swoją objętość dwukrotnie. Pod koniec ubijania wsyp cukier, następnie zmniejsz obroty miksera, dodaj olej i powoli wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksuj tylko do połączenia się składników.
Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary 24×24 cm), wyrównaj łyżką, aby na całej powierzchni była warstwa tej samej grubości. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 20 minut w trybie góra-dół. Następnie uchyl drzwiczki piekarnika i studź w ten sposób przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij blaszkę i postaw ciasto do całkowitego wystudzenia. Następnie ciasto przekrój na dwa równe blaty.
Krem adwokatowy
Żelatynę namocz w zimnym mleku i odstaw na około 15 minut, aż napęcznieje. Następnie ją pogrzej (nie gotuj) i mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do przestygnięcia. Żelatynę wymieszaj z ajerkoniakiem.
Śmietanę ubij na sztywno, gdy zaczną tworzyć się wzorki od łopatek miksera, dodawaj po łyżce mascarpone i nadal ubijaj na wolnych obrotach. Następnie cienkim strumieniem wlewaj adwokat z żelatyną.
Polewa czekoladowa
W rondelku rozpuść podzieloną na kostki czekoladę z mlekiem. Od czasu do czasu mieszaj, aby czekolada się nie przypaliła, a masa nabrała jednolitej konsystencji.
Orzechy włoskie rozdrobnij tłuczkiem do mięsa lub pokrój nożem na małe kawałki.
Złożenie ciasta
Spodni blat biszkoptu nasącz ajerkoniakiem i włóż do blaszki. Wyłóż na niego połowę kremu adwokatowego. Na kremie ułóż ciasno biszkopty i nakryj je drugą połową kremu. Drugi blat biszkoptu od spodu nasącz ajerkoniakiem i ułóż go na wierzchu. Na biszkopt nałóż polewę czekoladową i rozsmaruj równomiernie po całej powierzchni. Posyp ją płatkami migdałów i orzechami.
Ciasto odłóż do lodówki na kilka godzin.
Zobacz inne przepisy na słodkości z dodatkiem alkoholu:
Ciasto Pijany Błazen – biszkopt z masą budyniową i brzoskwiniami
Tiramisu – klasyczny włoski deser
Ciasto Finezyjny Adwokat – efektowny biszkopt kremem z ajerkoniakiem
Zostaw odpowiedź