Dania główne

Kotlety z dodatkiem ryżu – sposób na soczyste mielone

Kotlety z dodatkiem ryżu to pyszny i prosty sposób na soczyste i mięciutkie  mielone, które można podać na sycący obiad dla całej rodziny. Dodatek ryżu sprawia, że mięso nabiera lekkości i nie jest takie zbite. Jeśli więc masz problem z twardymi mielonymi, to z pewnością przepis dla ciebie!

Przepis znalazłam na stronie Halinka gotuje i tylko nieco zmodyfikowałam.

Z czym podać kotlety mielone z dodatkiem ryżu?

Kotlety są bardzo uniwersalne i można je podać z ulubionymi dodatkami, aby stworzyć pyszną kompozycję na obiad. Świetnie sprawdzą się np. z gotowanymi ziemniakami z koperkiem i surówką ze świeżych warzyw lub ćwikłą z buraczków.

 

Składniki na kotlety z dodatkiem ryżu (około 6 sztuk):

  • 500 g mięsa mielonego (dałam z indyka)
  • 200 g ryżu białego
  • jajko rozmiar L
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ketchupu
  • bułka tarta do obtoczenia
  • papryka ostra i wędzona, suszony czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

 

Przygotowanie

Ryż ugotuj wg instrukcji producenta, a nawet możesz go nieco rozgotować, aby był klejący. Odstaw do wystudzenia.

Chłodny ryż przełóż do miski. Dodaj mięso mielone, czosnek przeciśnięty przez praskę, ketchup i przyprawy. Do miski wbij jajko. Całość wyrób ręką na jednolitą, klejącą się do dłoni masę.

Z masy uformuj nieco podłużne kotleciki wielkości około 2/3 dłoni. Każdy obtocz w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju i ułóż kotlety. Smaż z jednej strony przez około 7-8 minut na niezbyt dużym ogniu. Następnie przełóż je na drugą stronę i smaż kolejne kilka minut, aż skórka nabierze brązowego koloru. Po usmażeniu, odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Kotlety z dodatkiem ryżu – sposób na soczyste mielone

Zobacz inne przepisy na kotlety z mięsa mielonego:

Zrazy z mięsa mielonego w sosie – pyszne danie na obiad

Kotlety mielone z indyka – najlepszy przepis

Frykadelki wieprzowe z cukinią w sosie musztardowym

Hreczanyki – podkarpackie kotlety z mięsa i kaszy gryczanej

Kotlety folwarczne – zrazy z mięsa mielonego z pieczarkami

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago