Muffuletta rolls, czyli aromatyczne i przepyszne zawijaski będą stanowić wyjątkową przekąskę na różne okazje. Inspirowane są słynną kanapką muffuletta z Nowego Orleanu. Charakteryzują się bogatym nadzieniem z różnych wędlin, sera i oliwnej oliwy, zamkniętym w miękkim cieście drożdżowym. Świetnie sprawdzą się na imprezie, spotkaniu ze znajomymi czy jako coś na ząb podczas meczu. Smakują pysznie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki na muffuletta rolls (około 14 sztuk):
Ciasto*:
- 320 g mąki pszennej do pizzy lub typ 500 (2 szklanki)
- 8 g suchych drożdży
- 150 ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju
*można również skorzystać z gotowego spodu do pizzy, świeżego, do wypieku w piekarniku
Farsz:
- 100 g oliwek zielonych
- 50 g oliwek czarnych
- 50 g kaparów
- 20 g papryczek piri piri (można pominąć, jeśli nie lubicie ostrych smaków)
- 50 g cebulek marynowanych
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- łyżka octu winnego
- 6 plastrów szynki
- 6 plastrów salami
- 6 plastrów sera salami
- 100 g sera twardego dojrzewającego np. Grana Padano
- łyżeczka oregano
- sól, pieprz
Przygotowanie
Ciasto
Ze wszystkich podanych składników zagnieć ciasto ręcznie lub za pomocą robota z hakiem gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż je do miski, polej wierzch dodatkowo dwoma łyżkami oleju. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 45 minut.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrabiaj ręką. Rozwałkuj je na prostokąt o grubości nie większej niż 0,5 cm.
Farsz
Oliwki, kapary, papryczkę, cebulki i czosnek pokrój bardzo drobno. Składniki przełóż do miski, dodaj oregano, odrobinę soli i pieprzu. Wlej oliwę i ocet. Całość wymieszaj.
Tak powstałą sałatkę nałóż na rozwałkowane ciasto i rozsmaruj, zostawiając około 3 cm wolnego miejsca przy jednym z dłuższych boków.
Na powierzchni ciasta rozłóż plastry szynki, salami i sera salami. Drugi ser zetrzyj na tarce i posyp po wszystkich składnikach.
Rollsy
Ciasto zwiń w rulon rozpoczynając od długiego, zakrytego składnikami boku. Rulon pokrój w plastry grubości około 4 cm. Ułóż je na dużej blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 C i piecz przez 30 minut w trybie góra-dół.
Zobacz przepisy na inne przekąski na mecz:
Paluchy czosnkowe z ciasta francuskiego – szybka przekąska na imprezę
Ślimaczki drożdżowe jak pizza – pyszne bułeczki
Rożki z tortilli zapiekane z mięsem mielonym – pyszna przekąska
Pieczone pierogi ruskie – pyszna potrawa na każdą okazję
Zapiekanki z ciasta francuskiego a la pizza
Zostaw odpowiedź