Śniadania

Parówki zapiekane w chlebie tostowym – błyskawiczne śniadanie

Parówki zapiekane w chlebie tostowym to bardzo prosta i szybka do zrobienia przekąska, którą można podać na pyszne śniadanie czy jako przekąskę na imprezie. Dzieci za nią przepadają, ale również dorośli chętnie się skuszą.

Takie danie przygotujesz, nawet jeśli nie masz pojęcia o gotowaniu, a do jego wykonania potrzeba tylko kilku prostych składników.

Jakie parówki wybrać?

Wybierając parówki, warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych aspektów:

Zawartość mięsa: Im wyższa zawartość mięsa, tym lepsza jakość parówek. Dobrze, aby mięso stanowiło co najmniej 90% składu. Należy unikać parówek z mięsem oddzielonym mechanicznie (MOM), które jest gorszej jakości i ma mniej wartości odżywczych.

Tłuszcz: Zawartość tłuszczu w parówkach może się wahać od kilku do nawet 30%. Osoby dbające o sylwetkę powinny wybierać parówki z niższą zawartością tłuszczu, np. drobiowe.

Konserwanty: Najczęściej stosowanym konserwantem w parówkach jest azotyn sodu (E250). Choć jest on dopuszczony do użytku w przemyśle spożywczym, warto ograniczać jego spożycie. Istnieją parówki bez konserwantów, które są lepszym wyborem.

Inne dodatki: W parówkach mogą znajdować się również inne substancje, takie jak stabilizatory, wzmacniacze smaku, barwniki i aromaty. Im krótszy skład, tym lepiej. Unikaj parówek zawierających sztuczne dodatki.

Cena: Cena może być dobrym wyznacznikiem jakości. Dobre parówki nie mogą być zbyt tanie. Warto zainwestować w produkt wyższej jakości, który będzie miał lepszy smak i właściwości odżywcze.

 

Składniki na parówki zapiekane w chlebie tostowym:

  • 6 parówek
  • 6 kromek chleba tostowego
  • 6 plastrów sera żółtego
  • ketchup
  • mały pęczek szczypioru

 

Przygotowanie

Jeśli parówki mają osłonki, to zdejmij je. Kromki chleba tostowego rozłóż na blacie. Na każdej z nich połóż po plasterku sera i ułóż na skos parówkę.

Chleb z parówkami zawiń w łódkę i ułóż ciasno w naczyniu żaroodpornym. Zapiekaj przez 15 minut w rozgrzanym do 180 C piekarniku.

Po wyjęciu z piekarnika polej ketchupem i posyp posiekanym szczypiorem. Podawaj od razu.

Parówki zapiekane w chlebie tostowym – błyskawiczne śniadanie

Zobacz inne przepisy na dania w wykorzystaniem parówek:

Parówki nadziewane pieczarkami i serem

Zapiekane tortille z parówką – szybkie przekąski w 5 minut

Parówki w panierce jak do nuggestsów

Krokiety ziemniaczane z parówką

Jogurtowe muffinki z parówką i cebulką

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago