Sałatka z arbuzem, fetą i orzechami to świetny pomysł na lekką i letnią potrawę, która idealnie sprawdzi się na upały! Jest pełna świeżych smaków i tekstur, a do tego banalnie prosta w przygotowaniu.
Taka sałatka to nie tylko pyszny i zdrowy posiłek, ale również piękna i kolorowa dekoracja stołu. Możesz ją podać jako samodzielny posiłek, dodatek do mięs czy w towarzystwie grzanek z serem lub tostów. Idealnie sprawdzi się na letnie przyjęcie, piknik lub grilla. Z pewnością zachwyci Twoich gości!
Składniki na orzeźwiającą sałatkę z arbuzem:
- około 800 g arbuza
- 200 g sera feta
- 50 g rukoli
- mała cebula czerwona
- pęczek rzodkiewki
- 50 g orzechów włoskich
- 3 łyżki oleju sezamowego (może być inny)
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka miodu
- pół łyżeczki oregano, szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie
Arbuza przekrój na ćwiartki. Następnie ćwiartki krój w plastry. Odetnij skórę, zostaw tylko czerwony miąższ. Jeśli masz arbuza bez pestek to pokrój go po prostu w dużą kostkę. Arbuzowi, który posada pestki usuń je, albo po prostu część z pestkami odkrój i zjedz, a do sałatki pokrój część miąższu bez pestek. W sumie do sałatki powinno wyjść około 800 g pokrojonego arbuza.
Fetę pokrój w kostkę. Rzodkiewki umyj i przekrój na ćwiartki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Orzechy drobno posiekaj.
Wszystkie składniki przełóż do dużej miski i wymieszaj. Sałatkę polej olejem wymieszanym z sokiem z cytryny, miodem i przyprawami.
Sałatka najlepiej smakuje podana na świeżo, od razu po przygotowaniu. Możesz jednak przez 1-2 dni przechowywać ją w lodówce.
Zobacz przepisy na inne lekkie sałatki na lato:
Niecodzienna sałatka z jajkami i sosem czosnkowym
Sałatka z mozzarellą i sałatą lodową – sałatka na grilla w 10 minut
Śródziemnomorska sałatka z fetą i oliwkami
Sałatka z fetą i ananasem
Efektowna sałatka na przyjęcie
Zostaw odpowiedź