Ciasto czekoladowe z malinami – takie proste, a jakie pyszne!
Ciasto czekoladowe z malinami to bardzo prosty i szybki do zrobienia domowy wypiek. Wychodzi mięciutkie, wilgotne i nie za słodkie. Sprawdzi się w sam raz na deser do popołudniowej kawy. Można je również zabrać ze sobą do pracy czy na wycieczkę. Świetnie wypadnie również na wszelkich plenerowych imprezach, gdyż nic się z nim nie stanie, kiedy spędzi kilka godzin poza lodówką.
Choć efekt końcowy robi duże wrażenie, przygotowanie tego ciasta nie jest skomplikowane. Nawet początkujący kucharz poradzi sobie z tym przepisem. Słodka, rozpływająca się w ustach czekolada doskonale komponuje się z lekko kwaśnymi malinami. Ten kontrast sprawia, że każde kolejne kęsy są prawdziwą ucztą dla podniebienia.
Polewa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc jajka i jogurt wyjmij wcześniej z lodówki. Mąkę pszenną wymieszaj z ziemniaczaną, kakao, sodą i proszkiem do pieczenia.
Jajka wbij do miski i ubijaj na najwyższych obrotach miksera przez kilka minut, aż zrobią się jasne, puszyste i zwiększą swoją objętość dwukrotnie. Pod koniec ubijania wsyp cukier, następnie zmniejsz obroty miksera, dodaj olej i jogurt. Wsyp powoli mąkę z resztą suchych składników. Miksuj tylko chwilkę do powstania jednolitej masy. Do ciasta dodaj maliny. Całość wymieszaj łyżką.
Ciasto przelej na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (moja ma 32×14 cm). Piecz w 180 C około 55 minut w trybie góra-dół. Jeśli ciasto od góry zacznie się przypiekać, a po sprawdzeniu patyczkiem, zobaczysz, że w środku jest jeszcze płynne – możesz nakryć je folią aluminiową i piec dalej. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Przygotuj polewę. Do rondelka włóż podzieloną na kostki czekoladę, kakao i jogurt naturalny. Całość podgrzewaj, cały czas mieszając, do rozpuszczenia się czekolady i powstania jednolitej masy. Nie gotuj.
Polewę wylej na wierzch wystudzonego ciasta i rozsmaruj łyżką po całej powierzchni. Posyp płatkami migdałów.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…