Ciasta i desery

Ciasto Malinowa Zatoka – uzależnia od pierwszego kęsa

Ciasto Malinowa Zatoka to szybki do zrobienia, ale bardzo smaczny deser, od którego nie można się oderwać. Chrupiący spód zrobiony z ulubionych ciasteczek i masła orzechowego tworzy doskonałą podstawę dla kolejnych warstw. Lekka, gdyż bez dodatku masła, masa budyniowa jest kremowa i aksamitna, a galaretka z malin dodaje całości orzeźwiającej kwaskowatości. Każdy kęs tego ciasta to niezwykła podróż smakowa, która zapada w pamięć.

Jak zrobić krem budyniowy bez masła?

Krem budyniowy bez masła to doskonała alternatywa dla tradycyjnej wersji. Jest lekki, delikatny i świetnie nadaje się do przekładania tortów, tarty czy jako dodatek do owoców. Przygotowanie jest bardzo proste – wystarczy, że od razu po ugotowaniu budyniu do masy dodasz rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszasz krem. Szczegółowy opis przygotowania znajdziesz w przepisie.

Składniki na ciasto Malinowa Zatoka:

Spód:

  • 100 g kakaowych herbatników lub innych kruchych ciastek
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki wody

Krem budyniowy:

  • 1 l mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • łyżka kakao
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki cappuccino orzechowego
  • 150 ml wody

Galaretka:

  • 600 ml wody
  • 2 opakowania galaretki malinowej
  • 200 g malin (mogą być mrożone)

Przygotowanie

Spód

Ciasteczka rozdrobnij w misie blendera lub pokrusz tłuczkiem na małe kawałki. Przełóż je do miski, dodaj masło orzechowe i wodę. Całość wymieszaj, aż powstanie jednolita masa. Tak przygotowany spód wyłóż na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia (moja ma wymiary 24×24 cm). Wyrównaj i dociśnij łyżką, aby był wszędzie tej samej wysokości.

Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 15 minut w trybie góra-dół. Po tym czasie spód odstaw do wystudzenia.

Krem budyniowy

Do 200 ml mleka wsyp mąkę ziemniaczaną i proszek budyniowy. Całość wymieszaj dokładnie na jednolitą mieszankę. Żelatynę rozpuść w 150 ml gorącej wody.

Resztę mleka zagotuj z cukrem, kakao i cappuccino. Kiedy mleko zacznie wrzeć, wlej do niego cienką stróżką mieszankę budyniową, cały czas energicznie mieszając np. rózgą kuchenną. Masę podgrzewaj i mieszaj do momentu, aż zrobi się gęsta.

Krem zdejmij z ognia i od razu wlej żelatynę, nie przerywając mieszania. Całość mieszaj przez chwilę, następnie gorącą masę wylej na ciasteczkowy spód. Wyrównaj wierzch. Ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia.

Galaretka

W 600 ml gorącej wody rozpuść galaretki i odstaw do wystudzenia. Kiedy galaretka będzie zimna i zacznie lekko tężeć, dodaj do niej maliny i wymieszaj. Całość wylej na ostudzony krem budyniowy. Ciasto odłóż do lodówki na 3-4 godziny.

Ciasto Malinowa Zatoka – uzależnia od pierwszego kęsa

Zobacz inne przepisy na ciasta z malinami:

Ciasto czekoladowe z malinami – takie proste, a jakie pyszne!

Jogurtowe ciasto Pewniaczek z budyniem i owocami – zawsze się udaje

Fale Dunaju z malinami – sprawdzony przepis na pyszne ciasto

Ciasto Ślicznotka z malinami i bezą – pyszne i efektowne

Jogurtowy murzynek z malinami

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

  • Bardzo dziękuję za ciekawy przepis, z pewnością spróbuje :)

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago