Aksamitny Orzechowiec – wyjątkowe ciasto na każdą okazję
Aksamitny Orzechowiec to ciasto, które przypadnie do gustu każdemu łasuchowi. Jego pyszny smak sprawia, że pokochają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Składa się z puszystego biszkoptu orzechowego, delikatnie kwaskowatego dżemu i lekkiego kremu budyniowego (bez dodatku masła!).
Mimo swojej elegancji, Aksamitny Orzechowiec nie wymaga skomplikowanych zabiegów. Nawet początkujący kucharz poradzi sobie z jego przygotowaniem. Doskonale sprawdzi się zarówno na co dzień, jako słodka przekąska, jak i na specjalne okazje, takie jak urodziny czy święta.
Biszkopt orzechowy:
Krem budyniowy:
Polewa czekoladowa:
Dodatkowo:
Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbij do miski i ubijaj na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę arachidową wymieszaną z mąką pszenną, kaszą manną, bułką tartą, solą i proszkiem do pieczenia. Miksuj tylko przez chwilę do połączenia się składników.
Masę wylej na blaszkę (wymiary około: 24×24 cm), której dno jest wyłożone papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz w trybie góra-dół przez 30 minut. Ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Zimne przekrój na dwa równe blaty.
Do 200 ml mleka wsyp mąkę ziemniaczaną i proszek budyniowy. Całość wymieszaj dokładnie na jednolitą mieszankę. Żelatynę rozpuść w 150 ml gorącej wody.
Resztę mleka zagotuj z cukrem. Kiedy mleko zacznie wrzeć, wlej do niego cienką stróżką mieszankę budyniową, cały czas energicznie mieszając np. rózgą kuchenną. Masę podgrzewaj i mieszaj do momentu, aż zrobi się gęsta.
Krem zdejmij z ognia i od razu wlej żelatynę, nie przerywając mieszania. Całość mieszaj przez chwilę.
Oba blaty biszkoptu wysmaruj dżemem. Na spodni wyłóż gorący krem budyniowy i nakryj drugim blatem. Ciasto odstaw do wystudzenia.
Do rondelka włóż czekoladę, kakao i jogurt. Podgrzewaj, cały czas mieszając, aż powstanie jednolita masa. Polewę wylej na wierzch biszkoptu i rozsmaruj po całej powierzchni. Posyp rozdrobnionymi orzechami.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…