Ciasto Cappuccino jogurtowe to prawdziwie pyszna eksplozja smaków, która przeniesie Cię do włoskiej kawiarni. Połączenie delikatnego biszkoptu orzechowego, kremowego jogurtu gotowanego o smaku cappuccino i czekolady tworzy prawdziwie królewski deser. To doskonały wybór na specjalne okazje, zarówno na co dzień, jak i święta.
Składniki na ciasto Cappuccino jogurtowe:
Biszkopt orzechowy:
- 3 jajka rozmiar L
- 80 g mąki arachidowej lub zmielonych orzechów
- 60 g cukru
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jogurtowa:
- 1200 g jogurtu greckiego
- 4 jajka rozmiar L
- 3 opakowania budyniu waniliowego (3 x 40 g)
- 2 łyżki kaszy manny
- 4 łyżki cappuccino (np. waniliowego)
- 150 g cukru
Dodatkowo:
- około 80 g biszkoptów
- 50 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki jogurtu
Przygotowanie
Biszkopt Orzechowy
Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbij do miski i ubijaj na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę arachidową wymieszaną z mąką pszenną, kaszą manną, bułką tartą, solą i proszkiem do pieczenia. Miksuj tylko przez chwilę do połączenia się składników.
Masę wylej na blaszkę (wymiary około: 24×24 cm), której dno jest wyłożone papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz w trybie góra-dół przez 25 minut. Ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Jogurt gotowany
Do dużego garnka włóż wszystkie składniki: jogurty, jajka, mannę, proszek cappuccino, cukier i budynie. Energicznie wymieszaj wszystko, żeby powstała gładka masa. Postaw garnek na kuchence i podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Jeśli obawiasz się, że masa może się przypalić, masę podgrzewaj w kąpieli wodnej. Gotuj, aż masa zgęstnieje i zacznie puszczać pojedyncze bąbelki. Wtedy możesz zdjąć garnek z ognia.
Złożenie ciasta
Gorący jogurt wylej na biszkopt i wyrównaj. Na wierzchu ułóż biszkopciki. Całość pozostaw do wystudzenia.
W rondelku podgrzewaj czekoladę z kakao i jogurtem do momentu, aż powstanie jednolita masa. Nie musisz gotować. Polewę nabieraj łyżką i rozprowadź po wierzchu ciasta, tworząc linie czy inne maziaje. Ciasto włóż do lodówki przynajmniej na kilka godzin.
Zobacz inne przepisy na ciasto z dodatkiem cappuccino:
Ciasto Włoski Narzeczony – rewelacyjny biszkopt z kremem cappuccino
Puszysta babka trójkolorowa na oleju
Ciasto Cappuccino bez pieczenia
Zostaw odpowiedź