Ciasto cappuccino jogurtowe – pyszny deser z nutą kawy

Ciasto cappuccino jogurtowe – pyszny deser z nutą kawy
Ciasto cappuccino jogurtowe – pyszny deser z nutą kawy

Ciasto Cappuccino jogurtowe to prawdziwie pyszna eksplozja smaków, która przeniesie Cię do włoskiej kawiarni. Połączenie delikatnego biszkoptu orzechowego, kremowego jogurtu gotowanego o smaku cappuccino i czekolady tworzy prawdziwie królewski deser. To doskonały wybór na specjalne okazje, zarówno na co dzień, jak i święta.

Składniki na ciasto Cappuccino jogurtowe:

Biszkopt orzechowy:

  • 3 jajka rozmiar L
  • 80 g mąki arachidowej lub zmielonych orzechów
  • 60 g cukru
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa jogurtowa:

  • 1200 g jogurtu greckiego
  • 4 jajka rozmiar L
  • 3 opakowania budyniu waniliowego (3 x 40 g)
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 4 łyżki cappuccino (np. waniliowego)
  • 150 g cukru

 

Dodatkowo:

  • około 80 g biszkoptów
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki jogurtu

 

Przygotowanie

Biszkopt Orzechowy

Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbij do miski i ubijaj na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę arachidową wymieszaną z mąką pszenną, kaszą manną, bułką tartą, solą i proszkiem do pieczenia. Miksuj tylko przez chwilę do połączenia się składników.

Masę wylej na blaszkę (wymiary około: 24×24 cm), której dno jest wyłożone papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz w trybie góra-dół przez 25 minut. Ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jogurt gotowany

Do dużego garnka włóż wszystkie składniki: jogurty, jajka, mannę, proszek cappuccino, cukier i budynie. Energicznie wymieszaj wszystko, żeby powstała gładka masa. Postaw garnek na kuchence i podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Jeśli obawiasz się, że masa może się przypalić, masę podgrzewaj w kąpieli wodnej. Gotuj, aż masa zgęstnieje i zacznie puszczać pojedyncze bąbelki. Wtedy możesz zdjąć garnek z ognia.

Złożenie ciasta

Gorący jogurt wylej na biszkopt i wyrównaj. Na wierzchu ułóż biszkopciki. Całość pozostaw do wystudzenia.

W rondelku podgrzewaj czekoladę z kakao i jogurtem do momentu, aż powstanie jednolita masa. Nie musisz gotować. Polewę nabieraj łyżką i rozprowadź po wierzchu ciasta, tworząc linie czy inne maziaje. Ciasto włóż do lodówki przynajmniej na kilka godzin.

Ciasto cappuccino jogurtowe – pyszny deser z nutą kawy
Ciasto cappuccino jogurtowe – pyszny deser z nutą kawy
Ciasto cappuccino jogurtowe – pyszny deser z nutą kawy
Ciasto cappuccino jogurtowe – pyszny deser z nutą kawy

 

Zobacz inne przepisy na ciasto z dodatkiem cappuccino:

Ciasto Włoski Narzeczony – rewelacyjny biszkopt z kremem cappuccino

Puszysta babka trójkolorowa na oleju

Ciasto Cappuccino bez pieczenia