Ciasto Królewski Kaprys – prosty, pyszny i lekki deser

Ciasto Królewski Kaprys – prosty, pyszny i lekki deser
Ciasto Królewski Kaprys – prosty, pyszny i lekki deser

Ciasto Królewski Kaprys to doskonały deser na specjalne okazje, ale również świetny dodatek do popołudniowej kawy. Jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale z tym przepisem każdy sobie poradzi. Połączenie wilgotnego biszkoptu kakaowego, delikatnego kremu jogurtowego i słodkiego dżemu porzeczkowego tworzy niebiańską kompozycję smaków.

Składniki na ciasto Królewski Kaprys:

Biszkopt:

  • 6 jajek rozmiar M
  • 120 g mąki pszennej typ 450 (może też być pełnoziarnista)
  • 3 łyżki kakao
  • 180 g cukru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć, jeśli macie pewność, że jajka są dobrze ubite)

Krem jogurtowy:

  • 800 g jogurtu greckiego
  • 120 g cukru
  • 100 ml śmietany 30%
  • 4 łyżki cappuccino
  • 2 łyżki żelatyny
  • 100 ml wody

Dodatkowo: około 250 g dżemu porzeczkowego, garść płatków migdałów

 

Przygotowanie

Biszkopt

Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je z lodówki na kilka godzin przed przygotowaniem.

Jajka wbij do miski i ubijaj na najwyższych obrotach miksera przez kilka minut, aż zrobią się jasne, puszyste i zwiększą swoją objętość dwukrotnie. Pod koniec ubijania wsyp cukier, następnie zmniejsz obroty miksera i powoli wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksuj tylko do połączenia się składników.

Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary 24×24 cm), wyrównaj łyżką, aby na całej powierzchni była warstwa tej samej grubości. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 25 minut w trybie góra-dół. Następnie uchyl drzwiczki piekarnika i studź w ten sposób przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij blaszkę i postaw ciasto do całkowitego wystudzenia. Następnie ciasto przekrój na dwa równe blaty.

Krem jogurtowy

Żelatynę rozpuść w 100 ml zimnej wody i odstaw na 15 minut do napęcznienia. Śmietankę z cappuccino doprowadź do wrzenia. Zdejmij ją z ognia i wymieszaj z żelatyną. Odstaw do wystudzenia.

Jogurt grecki ubijaj przez chwilę z cukrem za pomocą miksera. Kiedy cukier się rozpuści, cały czas ubijając dodaj śmietanę. Masę odstaw na około 10 minut do lodówki, aż zacznie tężeć.

Złożenie ciasta

Oba blaty biszkoptu wysmaruj dżemem od strony, która będzie na górze. Połowę tężejącego kremu wyłóż na spodni blat i nakryj drugim biszkoptem. Resztę kremu rozsmaruj na górze. Wierzch posyp płatkami migdałów. Ciasto odstaw do lodówki na kilka godzin.

Ciasto Królewski Kaprys – prosty, pyszny i lekki deser
Ciasto Królewski Kaprys – prosty, pyszny i lekki deser

Zobacz inne przepisy na lekkie ciasta:

Piankowiec z galaretką – pyszny deser na upały

Ciasto Aloha! – pyszny deser z ananasem i kokosową nutą

Pianka na biszkopcie – pyszne ciasto piankowe z galaretką