Ryba po kaszubsku to pyszne danie, które często gości na stołach podczas uroczystości rodzinnych, świąt i innych specjalnych okazji. Nie jest trudna w przygotowaniu, a najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień, kiedy wszystkie smaki zdążą się przegryźć.
Połączenie delikatnej i soczystej ryby, słodko-kwaśnej zalewy pomidorowej ze słodką nutą rodzynek, cebulą i papryką tworzy niepowtarzalny smak, który trudno zapomnieć.
Składniki na ryba po kaszubsku:
- 500 g filetów rybnych np. z dorsza
- 1 duża papryka czerwona
- 30 g rodzynek
- 2 średnie cebule
Panierka do ryby:
- sok z połówki cytryny
- 2 jajka
- mąka
- bułka tarta
- sól, pieprz
Zalewa:
- około 1,5 szklanki wody
- 3/4 szklanki passaty pomidorowej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 6 łyżek octu
- 4 łyżki cukru
- sól, pieprz, kilka liści laurowych
Przygotowanie
Rybę oprósz solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Odstaw przynajmniej na 15 minut, następnie pokrój na paski szerokości około 4 cm. Dłuższe paski przekrój na pół. Każdy pasek obtocz najpierw w mące, potem w roztrzepanym widelcem jajku i bułce tartej. Rybę układaj na patelni z rozgrzaną warstwą (około 1 cm) oleju i smaż z obu stron na złoty kolor. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Cebulę pokrój w piórka, paprykę w paski. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć cebulę. Po jakiś 4-5 minutach dodaj paprykę i rodzynki. Całość smaż jeszcze kilka minut.
Wszystkie składniki na zalewę wymieszaj ze sobą i wlej na patelnię z warzywami. Całość zagotuj i odstaw do lekkiego przestudzenia.
W misce układaj warstwowo: ryba, zalewa, ryba i zalewa. Całość odstaw do całkowitego wystudzenia, następnie odłóż do lodówki przynajmniej na 12 godzin.
Zobacz inne przepisy na dania rybne:
Ryba po hiszpańsku w słodkiej zalewie
Zapiekanka ziemniaczana z rybą
Ryba w sosie jogurtowym – pyszna przekąska na zimno
Zapiekanka z rybą, ziemniakami i brokułem
Ryba marynowana w zalewie octowej
Zostaw odpowiedź