Śledzie po japońsku to prosta do zrobienia, smaczna i uniwersalna przekąska, którą można podać na każdą okazję. Sprawdzą się zarówno na świątecznym stole, podczas rodzinnych uroczystości, a także na co dzień. Są doskonałą przekąską na imprezę, a także świetnym dodatkiem do kanapek. Ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu ani wysiłku, do tego składają się tylko z kilku prostych składników, a prezentują się bardzo ładnie i efektownie na stole.
Choć nazwa może sugerować azjatyckie pochodzenie, to danie to jest w pełni polską, klasyczną już potrawą, popularną zwłaszcza w okresie PRL, ale znaną także jeszcze wcześniej.
Składniki na śledzie po japońsku:
- 10 pojedyncze filety śledziowe (dałam gotowe z zalewy z olejem, mogą też być matiasy solone, ale należy je wcześniej wymoczyć)
- 5 jajek rozmiar M
- puszka groszku konserwowego
- 1 mała czerwona cebula
- 1 mała biała cebula (może być z zalewy od śledzi)
- 3 ogórki konserwowe
- 3-4 łyżki majonezu
- sól, pieprz, papryka ostra w proszku
Przygotowanie
Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i przekrój na pół. Filety śledziowe odsącz z zalewy. Przekrój wzdłuż na pół. Cebulę i ogórki pokrój w kostkę.
Cebulę wymieszaj z groszkiem, ogórkami, czubatą łyżką majonezu, solą i pieprzem. Taką sałatkę połóż na półmisku. Na niej układaj połówki jajek zawinięte w śledzie. Na każdym jajku ułóż około pół łyżeczki majonezu i posyp papryką w proszku. Całość możesz udekorować natką pietruszki.
Zobacz inne przepisy na śledzie:
Sałatka Naprzemienna ze śledziem i burakami – pyszna i efektowna
Śledzie po karkonosku – przepis na sałatkę śledziową z groszkiem i serem
Pyszna przekąska śledziowa – śledzie z grzybami i papryką
Śledzie korzenne w oleju – śledzie z przyprawą do piernika
Sałatka śledziowa z selerem konserwowym
Zostaw odpowiedź