Zupa ogórkowa z kaszą jęczmienną – szybka, lekka i pyszna

Zupa ogórkowa z kaszą jęczmienną – szybka, lekka i pyszna
Zupa ogórkowa z kaszą jęczmienną – szybka, lekka i pyszna

Zupa ogórkowa z kaszą jęczmienną jest pyszna, rozgrzewająca i pożywna, bardzo lubię jej lekko kwaśny smak. Do jej przygotowania potrzeba tylko kilku podstawowych produktów, które zazwyczaj znajdziemy w każdej kuchni.

Zazwyczaj przygotowuję ogórkową jedynie z ziemniakami, rzadziej z ryżem, a tym razem dodałam jeszcze trochę kaszy jęczmiennej, co sprawiło, że stała się bardziej gęsta i sycąca. W sam raz na domowy obiad w chłodny dzień!

Zupa ogórkowa z kaszą jęczmienną to źródło wielu cennych składników odżywczych. Kiszone ogórki są bogate w witaminę C i probiotyki, które wspierają zdrowie jelit. Kasza jęczmienna dostarcza błonnika, minerałów, takich jak magnez i żelazo, oraz witamin z grupy B. Dzięki temu zupa ta nie tylko zaspokaja głód, ale również korzystnie wpływa na zdrowie.

 

Składniki na zupę ogórkową z kaszą jęczmienną:

  • 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 duże ziemniaki
  • pół szklanki mrożonej włoszczyzny (pokrojonej w paski)
  • 4 łyżki kaszy jęczmiennej
  • 400 g ogórków kiszonych
  • łyżka masła
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Bulion wlej go garnka, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Wrzuć włoszczyznę i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu około 5 minut. Po tym czasie dodaj przepłukaną na sicie kaszę jęczmienną.

Ogórki kiszone zetrzyj na tarce o średnich oczkach, odciśnij z płynu i smaż przez około 5 minut na maśle. Następnie dodaj je do zupy.

Do zupy dodaj również śmietanę, 1/4 szklanki wody z ogórków, sól i pieprz. Całość gotuj (na małym ogniu, zupa powinna tylko lekko „pyrkać”) jeszcze około 10 minut. W czasie gotowania skosztuj ją i ewentualnie dopraw jeszcze do smaku. Jeśli jest za mało kwaśna, możesz dolać jeszcze nieco wody z ogórków kiszonych. Jeśli chcesz złagodzić jej smak, dodaj trochę śmietany.

Garnek z zupą nakryj pokrywką i odstaw na około 15 minut, aby smaki się „przegryzły”. Po tym czasie można podawać.

Zupa ogórkowa z kaszą jęczmienną – szybka, lekka i pyszna
Zupa ogórkowa z kaszą jęczmienną – szybka, lekka i pyszna

 

Zobacz inne przepisy na szybkie domowe zupy:

Zupa fasolowa po zbójnicku – pyszna i sycąca

Zalewajka z pieczarkami i kiełbasą – prosta i sycąca zupa

Zupa jarzynowa – przepis na domową zupę

Serowa zupa kalafiorowa – prosty przepis na nietypową zupę

Zupa ziemniaczana z pieczarkami na wędzące – domowa kartoflanka