Kiełbasa zapiekana z kiszoną kapustą i ziemniakami to prosty przepis na smaczny i sycący obiad dla całej rodziny. Powstaje tylko z kilku tanich składników, które można kupić w każdym sklepie spożywczym, a do tego zachwyca smakiem. To danie idealne na chłodniejsze dni – sycące i rozgrzewające. Zapiekankę można dowolnie modyfikować, dodając np. ser, boczek lub ulubione przyprawy.
Składniki na kiełbasę zapiekaną z kiszoną kapustą i ziemniakami:
- 500 g kiełbasy typu śląska
- 5-6 średniej wielkości ziemniaków
- 500 g kapusty kiszonej
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Przygotowanie
Obierz ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedź i odstaw do wystudzenia.
Pokrój cebulę w kostkę. Dokładnie odciśnij kapustę z wody i pokrój ją na mniejsze kawałki.
Rozgrzej masło na patelni i wrzuć cebulę. Smaż przez kilka minut. Następnie dodaj kapustę i pół szklanki wody. Duś na małym ogniu, aż cała woda wyparuje.
Posmaruj naczynie żaroodporne masłem. Ułóż na dnie kapustę, a na niej ziemniaki pokrojone w dużą kostkę. Ponacinaj pętka kiełbasy. Całość oprósz solą i pieprzem.
Wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz przez 20 minut.
![Kiełbasa zapiekana z kiszoną kapustą i ziemniakami](https://e-przepisykulinarne.pl/wp-content/uploads/2025/02/kielbasa.jpg)
Zobacz inne przepisy na szybki i prosty obiad:
Kotlety siekane z piekarnika – idealne dla całej rodziny
Makaron z pieczarkami i ricottą – szybki przepis na obiad
Kotlety z dodatkiem ryżu – sposób na soczyste mielone
Pulpety w sosie pieczarkowym – prosty przepis na pyszny obiad
Kiełbasa pieczona z warzywami – tani przepis na obiad dla każdego
Zostaw odpowiedź