Ciasta i desery

Ciasto Tęczowy Mech – przepyszny, wiosenny deser

Ciasto Tęczowy Mech niezwykle efektowny deser, który łączy puszyste szpinakowe ciasto, lekką serową masę i barwne galaretki niczym kawałki tęczy. Dzięki dodatkowi świeżego szpinaku biszkopt ma piękny, naturalnie zielony kolor, ale spokojnie – nie czuć go w smaku!

To ciasto świetnie sprawdzi się na rodzinne uroczystości, imprezy dla dzieci i wszelkie okazje, gdy chcesz zaskoczyć swoich gości. Jest lekkie, delikatne i cudownie orzeźwiające dzięki malinowej galaretce na wierzchu.

Zapraszam do wypróbowania przepisu – gwarantuję, że Tęczowy Mech nie tylko pięknie wygląda, ale też smakuje obłędnie!

Składniki na Ciasto Tęczowy Mech:

Ciasto szpinakowe:

  • 300 g mąki pszennej typ 450
  • 120 g cukru
  • 200 g szpinaku świeżego
  • 140 g oleju (rzepakowego)
  • 4 jajka rozmiar L
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

 

Masa serowa:

  • 0,5 kg sera z wiaderka
  • 70 g cukru pudru
  • 35 g żelatyny
  • 100 g gorącej wody
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 3 opakowania galaretek o różnych kolorach np. jagodowa, cytrynowa i agrestowa + 3 x 400 ml wody

 

Malinowa galaretka:

  • 500 g wody
  • 400 g malin
  • 2 opakowania galaretki malinowej

 

Poncz: sok z połówki cytryny wymieszany z wodą

 

Przygotowanie

Ciasto szpinakowe

Jajka wyjmij wcześniej w lodówki, aby były w temperaturze pokojowej. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. Szpinak zmiksuj z olejem i sokiem z cytryny za pomocą blendera.

Jajka wbij do miski i ubijaj na najwyższych obrotach miksera. Po około 2 minutach wsyp cukier i ubijaj do uzyskania jasnej, puszystej masy. Cały czas ubijając, wlej olej ze szpinakiem. Następnie zmniejsz obroty miksera i wsyp powoli mąkę. Miksuj do połączenia się składników.

Ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (25 × 30 cm) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz przez 40 minut w trybie góra dół. Następnie ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

Masa serowa

Trzy opakowania galaretki o różnych kolorach rozpuść w osobnych miseczkach w 400 ml gorącej wody. Odstaw, aż galaretki całkowicie zastygną (kiedy przestygną, najlepiej włożyć je do lodówki). Wyjmij je wtedy z naczyń, okrawając dookoła nożem i pokrój w kostkę.

Żelatynę rozpuść w 100 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia.

Ser z wiaderka wymieszaj z jogurtem i cukrem pudrem. Następnie, cały czas mieszając, cienką stróżką wlej zimną, ale jeszcze płynną żelatynę. Do masy dodaj również pokrojone galaretki i wymieszaj.

Biszkopt nasącz sokiem z cytryny i wyłóż na nią masę serową. Wyrównaj wierzch i całość odłóż do lodówki przynajmniej na pół godziny.

Malinowa galaretka

W 500 ml gorącej wody rozpuść galaretki i odstaw do wystudzenia. Kiedy galaretka będzie zimna dodaj maliny. Całość zmiksuj blenderem na gładką masę. Galaretkę odstaw na około 20 minut do lodówki, aż zacznie lekko tężeć. Wylej ją wtedy na wierzch ciasta.

Ciasto odłóż do lodówki na kilka godzin.

 

Ciasto Tęczowy Mech – przepyszny, wiosenny deser

Zobacz inne przepisy na wiosenne ciasta:

Prosty placek z rabarbarem – pyszne domowe ciasto

Ciasto Szajbusek – pyszne, lekkie i kolorowe

Tort Pastelowy – leciutki, piankowy i bajeczny

Kruche ciasto z rabarbarem i jogurtową pianką – sprawdzony przepis

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

19 godzin ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago