Ciasto Trzech Życzeń to pyszny i efektownie wyglądający wypiek, który sprawdzi się na każdą okazję. Delikatne biszkopty: kokosowy i kakaowy, puszysta pianka truskawkowa i polewa czekoladowa to trio, które zaspokoi nawet najbardziej wyrafinowane gusta. Z pewnością na długo zapadnie w pamięć Twoim domownikom i gościom.

Składniki na ciasto Trzech Życzeń:
Biszkopt kokosowy:
- 3 białka
- 100 g wiórków kokosowych (szklanka)
- 60 g cukru (5 łyżek)
- łyżka mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Biszkopt Kakaowy:
- 5 dużych jaj L (280 g)
- 150 g cukru (3/4 szklanki)
- 120 g mąki (3/4 szklanki)
- 2 łyżki kakao
- 5 łyżek oleju (50 g)
- łyżeczka proszku do pieczenia
Pianka truskawkowa:
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 150 ml wody
- 200 g truskawek (mogą być mrożone)
- 3 łyżki cukru
- 500 g mascarpone
- 200 g jogurtu naturalnego gęstego
Poncz:
- sok z połówki cytryny
- 50 ml wódki
- 100 ml wody
Polewa czekoladowa:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki wody lub mleka
- garść wiórków kokosowych do posypania
Przygotowanie
Biszkopt kokosowy
Białka (powinny być w temperaturze pokojowej) ubij z odrobiną soli na sztywno na wysokich obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wiórki kokosowe. Masę wylej na blaszkę (moja ma wymiary 24×24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 160 C. Piecz w trybie góra-dół przez 25 minut. Ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Biszkopt kakaowy
Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbij do miski i ubijaj na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodaj cukier i wlej olej. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodaj przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Masę wylej na blaszkę (24×24 cm), której dno jest wyłożone papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz około 25 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studź przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmij je, przełóż na deskę do krojenia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Wystudzone ciasto przekrój na dwa równe blaty.
Pianka truskawkowa
Galaretki rozpuść w 150 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia. Kiedy będzie zimna, ale jeszcze płynna, ubijaj na najwyższych obrotach miksera przez kilka minut, aż powstanie jasna pianka. Nie przerywając miksowania do pianki dodawaj po łyżce jogurtu greckiego i mascarpone. Na koniec dodaj zmiksowane truskawki. Ubijaj jeszcze chwilę, aż powstanie jednolita masa. Piankę odstaw na 5 minut, aż zacznie tężeć.
Polewa czekoladowa
W rondelku podgrzewaj na małym ogniu czekoladę z kakao, jogurtem i wodą do momentu, aż składniki się rozpuszczą i powstanie jednolita polewa.
Poncz
Sok z cytryny wymieszaj z wódką i wodą. Ponczem nasącz oba blaty kakaowego biszkoptu i biszkopt kokosowy.
Złożenie ciasta
Spodni blat biszkoptu przełóż do blaszki. Na nim rozsmaruj połowę pianki truskawkowej. Nakryj biszkoptem kokosowym. Wyłóż resztę pianki i nakryj drugim biszkoptem kakaowym. Na wierzch biszkoptu wylej polewę i rozsmaruj po całej powierzchni. Posyp wiórkami kokosowymi. Ciasto odłóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Zostaw odpowiedź