Ciasto Izaura – klasyka, która zawsze zachwyca
Ciasto Izaura to połączenie dwóch wyjątkowych deserów w jednym – intensywnego kakaowego ciasta i delikatnego waniliowego sernika. Jego kontrastowy wygląd, bogaty smak i stosunkowo proste przygotowanie sprawiają, że warto mieć ten przepis w swoim repertuarze.
Doskonale sprawdzi się na wiele okazji. Elegancki wygląd i pyszny smak czynią go idealnym deserem na rodzinne uroczystości, świąteczne spotkania czy po prostu jako słodką niespodziankę do popołudniowej kawy.
Ciasto:
Sernik:
Polewa czekoladowa: tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady, 4 łyżki śmietanki 30%, 2 łyżki wiórków kokosowych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misce ubijaj jajka na najwyższych obrotach miksera na puszystą, jasną masę. Podczas ubijania stopniowo dodawaj cukier. Kiedy uzyskasz odpowiednią konsystencję, wlej cienką strużką wodę i olej, nie przerywając ubijania. Następnie wsyp do mieszanki mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Zmniejsz obroty miksera i miksuj całość krótko, tylko do momentu połączenia się wszystkich składników.
Białka jajek oddziel od żółtek. Żółtka ubijaj z cukrem przez kilka minut, aż staną się jasne i puszyste. Cały czas miksując, dodaj ser, następnie wsyp budynie i miksuj do momentu, gdy wszystkie składniki się połączą.
Białka ubij na sztywno i na koniec przełóż je do masy i delikatnie wymieszaj za pomocą łyżki.
3/4 ciasta przelej na blaszkę (30×23 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłóż masę serową. Na jej wierzch nałóż łyżką resztę ciasta.
Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 170 C i piecz przez około 1 godzinę i 5 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Ciasto studź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
W rondelku podgrzewaj czekoladę ze śmietanką, cały czas mieszając, aż czekolada się całkowicie rozpuści.
Polewę wylej na wystudzone ciasto i rozsmaruj na całej powierzchni. Wierzch posyp wiórkami kokosowymi.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…