Młoda kapusta duszona z mięsem, papryką i pieczarkami to pyszne, aromatyczne danie, które doskonale sprawdzi się na obiad w sezonie wiosenno-letnim. Łączy w sobie soczyste mięso z indyka (choć równie dobrze sprawdzi się karkówka czy łopatka), delikatną młodą kapustę, pieczarki oraz kolorowe papryki. Całość doprawiona koperkiem i delikatnie zabielona śmietanką tworzy wyjątkowo smaczną, domową potrawę. To świetny pomysł na sycący, a zarazem lekki posiłek dla całej rodziny. Takie danie możesz podać z młodymi ziemniaczkami, pieczywem czy bez żadnych dodatków.
Składniki na młodą kapustę duszoną z mięsem, papryką i pieczarkami:
- 1 duża główka młodej kapusty
- 1 kg mięsa z udźca indyka (może też być karkówka czy łopatka wieprzowa)
- 1 duża cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 250 g pieczarek
- pęczek kopru
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- około 100 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie
Indyka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, wrzuć mięso i smaż przez około 5 minut, aż straci różowy kolor. Następnie wlej szklankę wody, patelnię nakryj pokrywką i duś na małym ogniu przez 30 minut, aż indyk będzie miękki.
Kapuście odetnij wierzchnie twarde liście, umyj ją, osusz i drobno posiekaj nożem lub na szatkownicy. Przełóż do dużego garnka, zalej bulionem i duś na małym ogniu pod przykryciem, przez około 20 minut, aż będzie miękka.
Cebulę pokrój w kostkę. Paprykę w paseczki, a pieczarki w plasterki. Koperek drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i wrzuć cebulę. Smaż przez około 4 minuty, następnie dodaj pieczarki i smaż kolejne kilka minut. Na koniec dorzuć paprykę i smaż wszystkie warzywa do miękkości.
Do garnka z kapustą dodaj mięso i pieczarki z papryką. Wlej śmietankę, dodaj koper i przyprawy. Całość wymieszaj i duś jeszcze 7-8 minut.

Zostaw odpowiedź