Rolada szpinakowa z łososiem to efektowna i jednocześnie bardzo prosta w przygotowaniu przekąska, która świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęciach, świętach czy domowych uroczystościach. Połączenie delikatnego, wilgotnego szpinakowego biszkoptu z kremowym serkiem i wędzonym łososiem smakuje wyśmienicie i pięknie prezentuje się na stole. Dzięki ogórkom konserwowym danie zyskuje przyjemną chrupkość i lekką kwaskowatość, która idealnie balansuje całość. Jeśli szukasz przepisu, który zrobi wrażenie na gościach, a jednocześnie nie wymaga spędzenia całego dnia w kuchni – ta rolada będzie strzałem w dziesiątkę!
Składniki na roladę szpinakową z łososiem:
- 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
- 5 jajek rozmiar L
- 2 łyżki oleju
- czubata łyżka mąki pszennej
- szczypta soli
Nadzienie:
- około 300 g serka kanapkowego śmietankowego
- 100 g łosoś wędzonego (na zimno)
- 3 ogórki konserwowe
Przygotowanie
Szpinak podsmaż na oleju, aż odparuje z niego woda. Odstaw do wystudzenia. Białka jajek oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną, białą pianę na najwyższych obrotach miksera. Szpinak wymieszaj łyżką z żółtkami, mąką i solą. Do wymieszanej, jednolitej masy dodaj białka i wymieszaj delikatnie, aż składniki się połączą.
Na dużą blaszkę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia wylej szpinakową masę i równo rozsmaruj po całej powierzchni. Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 20 minut w trybie góra-dół. Po upieczeniu biszkopt odstaw do wystudzenia. Następnie odwróć go do góry nogami i usuń papier do pieczenia.
Rozsmaruj na całej jego powierzchni serek kanapkowy. Przy jednym z brzegów rozłóż posiekanego łososia i paski ogórka. Rozpoczynając od tego brzegu, zwiń całość w roladę.
Roladę zawiń w folię aluminiową i odstaw do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie możesz ją pokroić na kawałki.

Zobacz inne przepisy na efektowne przekąski na zimno:
Jajka po bułgarsku – oryginalna przekąska na zimno
Nadziewane papryczki w oleju – pyszna przekąska
Rurki z pastą z tuńczyka – szybka przekąska na każdą okazję
Roladki naleśnikowe z łososiem wędzonym – pyszna przekąska
Ogórki faszerowane fetą
Zostaw odpowiedź