Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są mięciutkie, pachnące, pięknie się rumienią i skrywają w środku soczyste, doprawione mięso z warzywami. Te bułeczki sprawdzą się zarówno na obiad, jak i jako przekąska na wynos czy imprezowy hit. Możesz zjeść je na ciepło lub zabrać do pracy czy szkoły – smakują wybornie nawet na drugi dzień!
Mi najlepiej smakują na ciepło, ale nie trzeba ich wszystkich zjadać od razu po wyjęciu z piekarnika – kiedy systygną wystarczy je podgrzać chwileczkę w mikrofalówce.
Nadzienie:
Dodatkowo: białko jajka i zioła prowansalskie
Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj po łyżce mąki i cukru, oraz około 1/3 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Zaczyn dokładnie wymieszaj, aż drożdze się rozpuszczą i odstaw (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 15 minut, aż drożdże zaczną „pracować”. Do dużej miski przełóż mąkę, sól, olej, wbij jajka, dodaj resztę ciepłego mleka i wyrośnięty rozczyn z drożdży.
Ciasto wyrabiaj ręcznie albo za pomocą miksera z hakiem, aż będzie gładkie i elastyczne. Miskę z wyrobionym ciastem nakryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Cebulę pokrój w kostkę, paprykę w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju i wrzuć mięso mielone. Smaż, od czasu do czasu mieszając, aż mięso nabierze brązowego koloru. Następnie wrzuć cebulę i smaż przez 3-4 minuty, Na patelnię dodaj paprykę i smaż kolejne 3-4 minuty. Następnie dodaj ketchup i przyprawy. Całość wymieszaj dokładnie i odstaw do wystudzenia. Kiedy farsz będzie zimny, dodaj mozzarellę i wymieszaj.
Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski, ręcznie jeszcze raz krótko wyrabiaj, w razie potrzeby podsypując mąką jeśli abytnio klei się do dłoni. Ciasto podziel na 4 równe części. Z jednej takiej części formuuj 4 kuleczki. Każdą kulkę rozwałkuj albo spłaszczamy w dłoni na niewielki placek średnicy około 10 cm.
Na środek każdego placka nakładaj po czubatej łyżce farszu, następnie dokładnie zalepiaj brzegi i formuuj lekko spłaszczone kulki. Układaj je w odstępach na dużej blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu. Następnie nakryj je ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie każdą bułeczkę posmaruj roztrzepanym widelcem białkiem i posyp ziołami prowansalskimi.
Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez około 30 minut z trybie góra-dół, aż bułki lekko zbrązowieją.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…