Ciasto Porzeczkowa Delicja – zachwyca smakiem i wyglądem

Ciasto Porzeczkowa Delicja – zachwyca smakiem i wyglądem
Ciasto Porzeczkowa Delicja – zachwyca smakiem i wyglądem

Ciasto Porzeczkowa Delicja to prawdziwa uczta dla oka i podniebienia – warstwowy deser, który łączy lekki biszkopt, intensywny mus z czerwonych porzeczek, puszystą piankę jogurtowo-serową i galaretkę z zatopionymi biszkoptami. Każdy kęs przynosi orzeźwiające, owocowe nuty przełamane delikatnym kremowym smakiem. To idealna propozycja na letnie przyjęcia, urodziny, a nawet weekendową kawę z rodziną. Ciasto nie tylko świetnie smakuje, ale też pięknie się prezentuje – na pewno zrobi wrażenie na gościach!

Składniki na Ciasto Porzeczkowa Delicja:

Biszkopt:

  • 4 jajka rozmiar L
  • 100 g mąki pszennej typ 450 lub 500
  • 80 g cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

Mus porzeczkowy:

  • 1 kg czerwonych porzeczek
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 100 ml wody

 

Pianka jogurtowa:

  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 150 ml wody
  • 800 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 250 g ricotty

 

Dodatkowo: około 50 g okrągłych biszkoptów, 2 opakowania galaretki truskawkowej, 750 ml wody

 

 

Przygotowanie

Biszkopt

Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbij do miski i ubijaj na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę wylej na blaszkę (25×30 cm), której dno jest wyłożone papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz około 25 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studź przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmij je i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Mus porzeczkowy

Żelatynę rozpuść w 100 ml zimnej wody i odstaw na 10 minut. Porzeczki umyj, włóż do garnka razem z cukrem. Całość gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez kilkanaście minut, aż porzeczki rozpadną się. Gorącą masę przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek i skórek.

Do masy dodaj żelatynę i całość wymieszaj dokładnie. Mus odstaw do wystudzenia. Kiedy zacznie tężeć i zrobi się półpłynny, wylej go na biszkopt.

Blaszkę z biszkoptem i musem wstaw do lodówki przynajmniej na pół godziny.

Pianka jogurtowa

Galaretki rozpuść w 150 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia. Jogurt i ricottę przełóż do miski i ubijajaj przez 3-4 minuty. Następnie wlej cienką stróżką zimną, ale jeszcze płynną galaretkę. Ubijaj jeszcze chwilę, aż powstanie jednolita masa. Odstaw na 10 minut, aby pianka nieco zgęstniała.

Piankę wyłóż na ostudzony mus pożeczkowy i wyrównaj. Na wierzchu ułóż biszkopty w niewielkich odstępach. Całość włóż z powrotem do lodówki.

Galaretka

Galaretki rozpuść w 750 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia. Kiedy będzie zimna, wstaw ją do lodówki na około 25 minut – aż zacznie tężeć. Tężejącą galaretkę wyłóż na wierzch ciasta.

Całość z powrotem włóż do lodówki przynajmniej na 4 godziny.

Ciasto Porzeczkowa Delicja – zachwyca smakiem i wyglądem
Ciasto Porzeczkowa Delicja – zachwyca smakiem i wyglądem

Zobacz inne przepisy na ciasta z porzeczkami:

Ciasto Przyjemniaczek – efektowny wypiek na każdą okazję

Szybkie ciasto z porzeczkami – puszyste i wilgotne

Ciasto Maria Antonina – piękny deser na wyjątkowe okazje