Obiadowa surówka z sałaty lodowej, marchewki i pora to szybki i wyjątkowo smaczny dodatek do obiadu, który świetnie komponuje się zarówno z daniami mięsnymi, jak i wegetariańskimi. Jest lekka, chrupiąca i pełna świeżości dzięki prostemu, ale wyrazistemu dressingowi na bazie soku z cytryny. Przygotujesz ją w zaledwie kilka minut, z podstawowych składników, które zazwyczaj masz pod ręką. Jeśli szukasz pomysłu na uniwersalną surówkę, która sprawdzi się na co dzień i od święta – ten przepis z pewnością Ci się spodoba!
Składniki na obiadową surówkę:
- pół główki sałaty lodowej
- 1 średniej wielkości marchew
- 1 średni por
- 2 łyżki soku z cytryny
- pół łyżeczki cukru pudru
- duża szczypta soli
- 3 łyżki oleju dobrej jakości lub oliwy z oliwek
Przygotowanie
Sałatę pokrój plastikowym nożem na małe kawałki lub porwij ją ręcznie. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Białą i jasnozieloną część pora pokrój w kostkę. Wszystkie składniki przełóż do jednej dużej miski.
Sok z cytryny, cukier puder, sól i olej wymieszaj ze sobą w małej miseczce i wlej do warzyw. Całość wymieszaj dokładnie. Możesz podawać od razu po przygotowaniu.

Zostaw odpowiedź