Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką
Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są chrupiące, a ich słodko-kwaśny smak z wyraźną nutą pomidorów zachwyca każdego. Przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, a efekt końcowy to pyszne przetwory, które idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu, kanapek czy po prostu jako samodzielna przekąska. To świetna alternatywa dla klasycznych ogórków konserwowych czy kiszonych – warto mieć choć kilka takich słoików w swojej spiżarni!

 

Składniki na słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką (4 słoiki 0,75 l):

  • 1,5 kg ogórków gruntowych
  • 250 g cebuli
  • 1,5 łyżki soli
  • 100 ml octu spirytusowego 10%
  • 120 ml oleju rzepakowego
  • 120 g cukru
  • 150 g przecieru pomidorowego

 

Przygotowanie

Dokładnie umyte ogórki pokrój w plastry. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Oba warzywa przełóż do dużej miski i zasyp solą. Wymieszaj je dokładnie ze sobą, lekko ugniatając ręką. Odstaw na jakieś 2 godziny.

W tym czasie wszystkie składniki zalewy, czyli cukier, ocet, koncentrat pomidorowy i olej włóż do garnka i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Nie trzeba zagotowywać. Następnie zalewę odstaw do przestygnięcia.

Chłodną zalewę wlej do ogórków, całość ponownie wymieszaj i odstaw jeszcze na godzinę. Ogórki wraz z całą zalewą przekładaj do wyparzonych wcześniej słoików. Jeżeli w którymś słoiku będzie zbyt mało soku, można dolać odrobinę wody. Słoiki zakręć i pasteryzuj.

Pasteryzacja

W tradycyjny sposób w garnku słoiki gotuj około 5-6 minut.

Ja wszystkie przetwory pasteryzuję „na sucho” czyli w piekarniku. Jest to prosty i szybki sposób.

Słoiki przekładam na blaszkę, tak by się nie stykały i wkładam do zimnego piekarnika. Nastawiam temperaturę na 120 C i pasteryzuję przez 25 minut w trybie góra-dół od momentu, kiedy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę. Następnie wyłączam piekarnik, gorące słoiki wyjmuję, odwracam do góry dnem i odstawiam na około 12 godzin.

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką
Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

 

Zobacz inne przepisy na ogórki do słoików:

Sałatka Szwagra z ogórków i marchewki – na zimę do słoików

Ogórki kanapkowe z curry – do słoików na zimę

Sałatka ogórkowa z curry – niezawodny przepis na ogórki do słoików

Ogórki w zalewie gyros – do słoików na zimę