Penne z brokułem i mięsem mielonym to prosty przepis na szybki, smaczny i sycący obiad. Smakuje jak zapiekanka makaronowa, choć do jego przygotowania nie potrzeba używać piekarnika. Przepis można dowolnie modyfikować, np. zamiast mięsa mielonego, dodać pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę lub wykorzystać inne warzywa, które akurat mamy pod ręką.
Składniki na penne z brokułem i mięsem mielonym:
- 250 g makaronu penne (lub innego niezbyt drobnego)
- 250 g mięsa mielonego (dałam z indyka, może być wieprzowe)
- niewielki brokuł (około 300 g)
- cebula
- średniej wielkości papryka czerwona
- pół puszki kukurydzy
- 200 g sera żółtego
- sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie, papryka ostra
Przygotowanie
Penne gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze lub w osolonej wodzie al dente. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski. Ser żółty ścieramy na tarce. Na patelni z rozgrzaną łyżką oleju podsmażamy najpierw cebulę przez 2-3 minuty, następnie dodajemy mięso i smażymy, aż lekko zbrązowieje. Na koniec dodajemy paprykę i smażymy jeszcze 3 minuty. Na patelnię dodajemy odcedzony makaron, brokuł, odsączoną z zalewy kukurydzę, połowę sera żółtego i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie. Wierzch potrawy posypujemy resztą sera żółtego. Patelnię nakrywamy pokrywką i całość dusimy na niewielkim ogniu około 6-7 minut, aż ser się rozpuści.

Zostaw odpowiedź