Przepis na sos chiński do gotowej mrożonki warzyw chińskich, którą można kupić w każdym markecie. Sos o wiele smaczniejszy niż te z torebki, o lekko słodkim smaku.
Składniki:
Sos:
płaska łyżeczka imbiru (przyprawa lub świeży drobno starty)
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
szczypta kuminu (można pominąć)
sól, pieprz
szczypta papryki ostrej
2 płaskie łyżeczki cukru
łyżeczka curry
3 łyżki sosu sojowego ciemnego
4 łyżki octu winnego z jabłek
łyżka mąki
szklanka bulionu (najlepiej domowy, ale można również dać kostkę rosołową drobiową)
Ponadto:
dwie torebki ryżu
pierś z kurczaka
mrożonka warzyw chińskich (albo świeże: marchew, papryka, por, pędy bambusa, kiełki fasoli Mung, grzyby chińskie)
Przygotowanie
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy warzywa, podlewamy wodą i dusimy do miękkości.
Składniki na sos łączymy (prócz mąki) i mieszamy dokładnie. Przelewamy do rondelka gotujemy kilka minut co jakiś czas mieszając. Mąkę mieszamy z kilkoma łyżkami gotującego się sosu i dopiero wtedy wlewamy ją do rondelka. Gotujemy jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje. Sos dodajemy do kurczaka i warzyw. Ryż wykładamy na talerze i polewamy go sosem z warzywami.
Gotujący się sos jest gorący, więc po dodaniu mąki zrobi się klucha. Lepiej mąkę rozrobic z pół szklanki zimnej wody lub bulionu.