Jest to przepis na fińską potrawę bożonarodzeniową. Nazwa pochodzi od rosyjskiego słowa “rassoł” (“рассол” – posolony, solony) Postawą sałatki są buraki i gotowane warzywa. Można dodać do niej jeszcze marynowanego śledzia, co pewnie kiedyś jeszcze wypróbuję.
Składniki:
- 2 buraki
- 2 średnie ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 konserwowe lub kiszone ogórki
- cebula
- jabłka
Sos:
- 100 ml śmietany 18%
- 1 łyżka octu winnego
- łyżeczka cukru
- szczypta soli do smaku
Przygotowanie
Buraki, ziemniak i marchewki gotujemy w mundurkach. Następnie obieramy i kroimy w kostkę. Resztę składników również kroimy w kostkę. Łączymy je ze sobą, mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy sos: śmietankę lekko ubijamy, dodajemy ocet i przyprawy. Mieszamy.
Sałatkę wstawiamy do lodówki, aby się przegryzła. Sos podajemy osobno.
Zostaw odpowiedź