Przepis na warzywną zupę z soczewicą. Jest aromatyczna i rozgrzewająca, a jednocześnie lekka – bez śmietany, mąki czy mięsa. Można dodać do niej również curry, choć ja akurat za tą przyprawą w zupie nie przepadam.
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- kawałek selera
- marchewka
- 3 średnie ziemniaki
- 2/3 szklanki czerwonej soczewicy
- 250 ml przecieru pomidorowego
- sól, pieprz, pieprz cayenne
- 2 liście laurowe, majeranek, oregano, słodka papryka, kolendra, pietruszka suszona
- ok 1,5 l wody
- 3 łyżki masła
Przygotowanie
W garnku podduszamy na maśle przeciśnięty przez praskę czosnek, startą marchew i seler. Następnie wlewamy 1,5 l wrzątku, dodajemy liście laurowe. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Po chwili dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i soczewicę. Gdy warzywa i soczewica będą prawie miękkie, dolewamy przecier pomidorowy i ponownie zagotowujemy. Dodajemy przyprawy. Ja nie skąpię majeranku. Zupę gotujemy jeszcze ok 5 minut.
Zostaw odpowiedź