Ryż z kurczakiem i groszkiem w sosie curry to bardzo smaczne danie na obiad, które przygotujecie w niecałe pół godziny. Do jego przygotowania użyłam mrożonych warzyw, dzięki czemu czas przygotowania znaczenie się skrócił, ale oczywiście świeże warzywa też będą dobre. Jeśli lubicie orientalne smaki, a nie macie wiele czasu na siedzenie w kuchni, to taka potrawa z pewnością przypadnie wam do gustu.
Składniki na ryż z kurczakiem i groszkiem w sosie curry:
- pierś z kurczaka
- pół szklanki groszku (mrożony)
- pół szklanki fasolki szparagowej (mrożonej)
- pół szklanki włoszczyzny (gotowa mieszanka mrożona posiekana)
- pół szklanki bulionu
- puszka mleczka kokosowego
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki cukru
- łyżeczka przyprawy curry, sól, pieprz, ostra papryka, czosnek suszony
- 100 g ryżu (dałam brązowy)
Przygotowanie
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy przez kilka minut. Następnie na patelnie dodajemy wszystkie mrożone warzywa i wlewamy bulion. Patelnię nakrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Następnie wlewamy mleczko kokosowe wymieszane z mąką i dodajemy cukier oraz przyprawy. Całość dusimy już bez przykrycia około 10 minut. Danie podajemy z ryżem ugotowanym wg instrukcji na opakowaniu.
Zobacz inne przepisy na curry:
Szybki kurczak curry z warzywami
Warzywa w sosie curry – przepis na wegańskie curry
Pierś z kurczaka z porem w sosie curry
Tajska zupa z kurczakiem – szybki i prosty przepis
Ryba w cieście curry
Zostaw odpowiedź