Ryż z kurczakiem i groszkiem w sosie curry – błyskawiczny przepis

Ryż z kurczakiem i groszkiem w sosie curry – błyskawiczny przepis
Ryż z kurczakiem i groszkiem w sosie curry – błyskawiczny przepis

Ryż z kurczakiem i groszkiem w sosie curry to bardzo smaczne danie na obiad, które przygotujecie w niecałe pół godziny. Do jego przygotowania użyłam mrożonych warzyw, dzięki czemu czas przygotowania znaczenie się skrócił, ale oczywiście świeże warzywa też będą dobre. Jeśli lubicie orientalne smaki, a nie macie wiele czasu na siedzenie w kuchni, to taka potrawa z pewnością przypadnie wam do gustu.

Składniki na ryż z kurczakiem i groszkiem w sosie curry:

  • pierś z kurczaka
  • pół szklanki groszku (mrożony)
  • pół szklanki fasolki szparagowej (mrożonej)
  • pół szklanki włoszczyzny (gotowa mieszanka mrożona posiekana)
  • pół szklanki bulionu
  • puszka mleczka kokosowego
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżeczka przyprawy curry, sól, pieprz, ostra papryka, czosnek suszony
  • 100 g ryżu (dałam brązowy)

Przygotowanie

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy przez kilka minut. Następnie na patelnie dodajemy wszystkie mrożone warzywa i wlewamy bulion. Patelnię nakrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Następnie wlewamy mleczko kokosowe wymieszane z mąką i dodajemy cukier oraz przyprawy. Całość dusimy już bez przykrycia około 10 minut. Danie podajemy z ryżem ugotowanym wg instrukcji na opakowaniu.

Ryż z kurczakiem i groszkiem w sosie curry – błyskawiczny przepis
Ryż z kurczakiem i groszkiem w sosie curry – błyskawiczny przepis

 

Zobacz inne przepisy na curry:

Szybki kurczak curry z warzywami

Warzywa w sosie curry – przepis na wegańskie curry

Pierś z kurczaka z porem w sosie curry

Tajska zupa z kurczakiem – szybki i prosty przepis

Ryba w cieście curry