Spaghetti z sosem pomidorowym i mięsem mielonym, posypane żółtym serem to jedna z potraw, które mogłabym jeść codziennie. Jest to klasyczny, ale szybki i prosty pomysł na wyśmienity obiad. Potrawę można przygotować w niecałą godzinę, a jest naprawdę wyjątkowo smaczna. Do sosu można wykorzystać również świeże pomidory, jeśli jest akurat na nie sezon. Należy je sparzyć, obrać z skórki, odkroić gniazda nasienne i zmiksować blenderem albo drobno pokroić.
Składniki na dwie porcje:
- 250 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe)
- ok 250 g makaronu do spaghetti
- łyżka mąki
- około 3/4 szklanki bulionu z kurczaka (może być z kostki, ale ogólnie nie polecam)
- 2 ząbki czosnku
- około 300 ml passaty pomidorowej
- kilka suszonych pomidorów
- pół łyżeczki cukru
- sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, oregano
- 150 g sera żółtego
Przygotowanie
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni podsmażamy mięso, dodajemy drobno posiekany czosnek. Bulion mieszamy starannie z passatą pomidorową, cukrem i mąką. Sos wlewamy na patelnię z mięsem i gotujemy przez około 20 minut, aż się trochę zredukuje i zgęstnieje. Dodajemy pokrojone na kawałki suszone pomidory i przyprawiamy do smaku. Na koniec na patelnię dokładamy makaron i całość mieszamy dokładnie. Spaghetti wykładamy na talerze i posypujemy serem żółtym.
Zostaw odpowiedź