Ryż curry z kurczakiem i warzywami to szybki przepis na bardzo smaczny obiad w orientalnym stylu. Danie jest pyszne, kolorowe i sycące, a do jego przygotowania wystarczy nam pół godziny. Powinno zasmakować wszystkim, nie tylko wielbicielom curry.
Składniki na ryż curry z kurczakiem i warzywami (3–4 porcje):
- 2 torebki ryżu
- podwójna pierś z kurczaka
- 2 marchewki
- cebula
- korzeń pietruszki
- mała cukinia
- cebula
- papryka czerwona
- pół szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- pół łyżeczki curry
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka
Przygotowanie
Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i curry według czasu podanego na opakowaniu. Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Obieramy i myjemy pietruszkę, marchew, cukinię i cebulę. Paprykę kroimy w paski, cebulę w kostkę, marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Marchewkę, pietruszkę i cebulę dodajemy do smażącego się kurczaka i dusimy. Po około 10 minutach dodajemy paprykę i cukinię, podlewamy bulionem i dusimy aż warzywa zmiękną. Dodajemy przyprawy. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem (ryż można również wymieszać z kurczakiem i warzywami na patelni).
Zobacz inne przepisy z curry:
Szybki Kurczak Curry Z Warzywami
Wegetariańskie Curry Z Bobem
Ryba W Cieście Curry
Curry Z Kalafiorem I Kurczakiem
Jajka W Sosie Musztardowym Z Curry
Kokosowe Risotto Z Warzywami
Przepis rewelacja