Zapiekane bułeczki z szynką i serem
Zapiekane bułeczki z szynką i serem to bardzo pyszny pomysł na śniadanie lub kolację. Dzieci z nimi przepadają! Nie wymagają wiele pracy, a są świetnym sposobem na tzw. sprzątanie lodówki, gdyż można do nich dać różnego rodzaju składniki, które mamy pod ręką. Pieczywo także nie musi być ekstra świeże, świetnie sprawdzą się bułki z dnia poprzedniego.
Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju. Smażymy 2-3 minuty następnie dorzucamy pieczarki pokrojone w plastry. Całość smażymy, aż z pieczarek odparuje woda. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Szynkę kroimy w paski, paprykę w kostkę, ser żółty ścieramy na tarce. Bułki przekrawamy na pół i układamy na blaszce. Na nie nakładamy szynkę, pieczarki z cebulą i paprykę marynowaną. Posypujemy solą i papryką. Na wierzch nakładamy ser żółty. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy przez około 10 minut do momentu rozpuszczenia się sera. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy rukolą lub posiekanym szczypiorkiem. Można także polać ketchupem, majonezem lub sosem czosnkowym.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
lubię, czasem takie robimy